- Vesti -

Njujork tajms analizirao snimak: "Nema indicija da je to tačno"

Snimak razgovora glumice Danijele Štajnfeld i glumca Branislava Lečića, koji je glumica sa drugim dokazima dostavila tužilaštvu, deo je dužeg razgovora u trajanju od 77 minuta koji je analizirao "Njujork tajms".

Izvor: B92
Podeli
Foto: asiandelight/Shutterstock
Foto: asiandelight/Shutterstock

Pročitajte još:

Video-obraćanje Branislava Lečića: "Reci istinu, Danijela"

"Kada je izgovorila ime, niko nije bio šokiran"; "Znalo se za Lečića"

Odluka Mirjane Karanović: "Razmišljala sam da ga okrenem i onda sam čula njegov glas na snimku"

Američki list je analizirao kompletan snimak kako bi proverili tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvežbavali dijalog. "Njujork tajms" zaključuje da nema indicija da je razgovor sa snimka uvežbavanje dijaloga.

"Njujork tajms" u opširnom tekstu opisuje celu hronologiju događaja koji su se dešavali u slučaju glumice Danijele Štajnfeld, njenu ispovest o onome što se desilo u maju 2012. kada ju je, kako navodi, silovao kolega Branislav Lečić. Američki list piše o tome zašto je odlučila da se nakon toga preseli u Ameriku, zašto nije prijavila slučaj nadležnim institucijama, zašto je nakon devet godina odlučila da o tome progovori u svom autorskom filmu "Zaceli me" i zašto donedavno nije želela da otkrije ime.

Naime, ona je u ponedeljak prvi put javno optužila Branislava Lečića da ju je silovao i pred kamerama ispričala šta joj se zapravo desilo.

"Njujork tajms" prenosi i izjavu Branislava Lečića, koji negira da je imao seksualne odnose sa koleginicom Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012. godine.

"Nikada nisam sa njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž", prenosi američki list izjavu koju im je Lečić dostavio putem aplikacije Votsap (WhatsApp). List prenosi Lečićevu tvrdnju da je audio-snimak razgovora prilikom susreta u jednom restoranu sa Danijelom 2016. godine nepotpun.

Foto: Printscreen/ TV Prva
Foto: Printscreen/ TV Prva

Pročitajte još:

Danijela Štajnfeld: "Silovanje je zločin, ali se društvo pravi da ne postoji"

Oglasila se i Milena Radulović FOTO

Lečić navodi da su se sreli da bi razgovarali o potencijalnoj saradnji, te da duža verzija snimka otkriva širi kontekst - da su oni zapravo samo improvizovali dijalog i da je ona verovatno tvrdila da ju je napao kako bi stekla publicitet za svoj film.

"Možda je očekivala nešto više, možda zato što se ništa nije dogodilo želi da se osveti, a možda želi da gradi svoju priču kroz mene", naveo Lečić i dodao:"Loš marketing je takođe marketing."

List međutim navodi da im je Danijela Štajnfeld dostavila kompletan snimak od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, a snimala je dok joj se nije ispraznila baterija na telefonu. Nakon što su analizirali ceo snimak, "Njujork tajms" zaključuje:

"Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo", navodi list.

Pročitajte još:


Danijela Štajnfeld uskoro u policiji: Tužilaštvo pokreće istragu protiv "moćnika"

Tužilaštvo pokreće istragu o silovanju glumice iz Srbije? "Nešto se strašno dogodilo noćas"

Glumica filma "Ivkova slava" skupila hrabrost: "Silovao me je moćnik iz ove industrije"

Srpske glumice snažno stale uz zlostavljanu koleginicu: "Danijela, reci ko je, važno je"

Američki list se osvrće i na izveštavanje medija, pre svega tabloida u Srbiji koji su Danijelu optužili čak i da laže da je silovana kako bi promovisala avoj autorski film. List konstatuje da, iako je Srbija poslednjih godina preduzela korake na unapređenju prava žena, seksualno uznemiravanje i napadi i u Srbiji i u regionu i dalje se retko prijavljuju, a kod žrtava dominira osećaj stida.

Danijela Štajnfed se sa Lečićem ponovo srela 2016. godine, jer je to bio deo procesa njenog izlečenja od traume. Prilikom tog susreta nastao je i audio-snimak razgovora, čiji je deo Daniejla dostavila tužilaštvu.

Istog dana kada je "Insajder" objavio snimak razgovora, "Blic" je objavio, pozivajući se na izvore iz Lečićevog okruženja, da su sa njim u vezi sa tim slučajem stupili u kontakt i ugledni mediji iz inostranstva. Prema ovim izvorima, Lečić je rekao da je sporni snimak "proba nekog komada", da je on "samo glumio" i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.

Danijela Štajnfeld rje ekla da je to laž i da bi volela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike.

"Volela bih da mi neko pokaže isečak iz bilo koje predstave ili komada ili scenarija gde to piše. Ko god bi to ikada napisao je potpuni genije zato što bi opisao psihologiju silovatelja onako tačno, autentično", rekla je Danijela Štajnfeld.

Ona je između ostalog rekla da je tačna Lečićeva tvrdnja da nisu imali seksualne odnose.

"S jedne strane to je gnusna laž i krivično delo što negira, s druge strane zavisi kako definišete seksualne odnose. S jedne strane on jeste u pravu, on seksualne odnose nikad sa mnom nije imao. On je meni počinio silovanje na mom telu i nada mnom. To je veoma velika razlika između seksualnih odnosa i nasilja", rekla je Danijela Štajnfeld u opširnoj ispovesti za "Insajder".

Glumac Branislav Lečić pozvan je da u petak u policiji da izjavu povodom navoda glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao 2012. godine, rečeno je sinoć Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu. Više javno tužilaštvo u saradnji sa policijom vodi predistražni postupak povodom navoda Štajnfeldove.

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld rekla je Višem javnom tužilaštvu da je glumac Branislav Lečić misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao. Internet je bio preplavljen porukama podrške, ali bilo je i onih, poput Eve Ras, koji su smatrali da je prerano govoriti da je Lečić kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu