- Vesti -

Ovo je Sveta Korona: Kažnjena je bolnom smrću, a evo gde se nalazi njen oltar

Pandemija za koju je potvrđeno da je zarazila skoro pola miliona ljudi širom sveta, uključujući više od 30.000 u Nemačkoj, podsetila je javnost na jednu hrišćansku sveticu. Njeno ime je Sveta Korona.

Izvor: B92
Podeli

SaintsVictor and Corona.JPG
By Anonymous, French artist - www.maggs.com/pdfcatalogues/IlluminatedMiniatures.pdf, Public Domain, Link

Kako kažu iz Katedrale u Ahenu, gde se njen oltar nalazi, planirali su i pre izbijanja koronavirusa da ovog leta posetiocima prikažu oltar Svete Korone u okviru izložbe.

Stručnjaci mukotrpno čiste oltar sačinjen od zlata, bronze i slonovače, oltar koji je poslednjih 25 godina skriven od pogleda javnosti. Žele da sve bude spremno za dan kada će prikazivanje biti omogućeno.

"Izneli smo oltar malo ranije nego što je bilo planirano i sada očekujemo veće interesovanje zbog koronavirusa“, ​​izjavila je portparolka katedrale u Ahenu Danijela Levenih.

Ko je bila Sveta Korona?

Smatra se da je Korona imala samo 16 godina kada su je Rimljani ubili, verovatno u Siriji, zbog ispovedanja hrišćanske vere.

Prema legendi, devojčica je umrla veoma bolnom smrću, jer je pomagala jednom vojniku koga su takođe ubili. Bila je privezana za dve savijene palme, a potom je rastrgnuta kada su se debla ispravila, prenosi Rojters.

Iako se u poslednje vreme dosta priča o tome da je Sveta Korona zaštitnica ljudskog roda od kuge i epidemija, nije sigurno da li je baš tako. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste to da se na nekoliko mesta navodi kako je Sveta Korona pokrovitelj bogaćenja, odnosno kockanja ili lova na blago.

Podsetimo i da se koronavirus baš tako zove zbog svog izgleda pod mikroskopom. Reč "korona" na latinskom jeziku znači "kruna" ili "venac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu