Kako je ovo uopšte bilo dozvoljeno? Gledanje "pod suknju" biće kriminalni prekršaj

Nacrt zakona prema kojem se "gledanje pod suknju", odnosno fotografisanje ili snimanje delova tela ispod nečije odeće bez odobrenja, podvodi pod kriminalni prestup usvojen je u nemačkoj vladi.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

18:25

Kako je ovo uopšte bilo dozvoljeno? Gledanje
Foto: depositphoto/grinvalds

"Fotografisanje žene ispod suknje ili drugih delova odeće je degradirajuće i zloupotreba je ličnog prostora koja nema opravdanja. Često se te fotografije ili snimci dele na društvenim mrežama ili komercijalno distribuiraju“, rekla je nemačka ministarka pravde Kristin Lambreht.

Prema pomenutom zakonu, koji još treba da bude usvojen u parlamentu, pravljenje i distribucija fotografija "genitalija, zadnjice, ženskih grudi" koje su bile pokrivene odećom ili peškirom je kriminalni prekršaj.

Zakon takođe zabranjuje pravljenje, deljenje i distribuciju fotografije koja prikazuje preminulu osobu u uvredljivom maniru i čini pomenute prekršaje kažnjivim i do dve godine u zatvoru.

"Pravljenje fotografija preminule osobe još nije kažnjivo. Sada zatvaramo taj propust. Moramo da poštedimo rodbinu od nepotrebne patnje koju izaziva deljenje i objavljivanje fotografija njihovih preminulih roditelja ili dece", istakla je Lambrehtova.

Studentkinja Hana Seide predvodila je peticiju za donošenje zakona.

Od pokretanja peticije više od 100.000 ljudi ju je potpisalo, što je dovelo do snažnog pokreta za promenu zakona, navodi Dojče vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: