- Vesti -

Oni su se u 2018. godini založili za to da svet bude bolje mesto

Zvezde od Bakingemske palate do Bolivuda i Hogvortsa iskoristile su svoju slavu u 2018. da skrenu pažnju na globalne probleme, od klimatskih promena i bolesti do ženskih prava.

Izvor: N1
Podeli
Dejvid Bekam, foto: Gettyimages
Dejvid Bekam, foto: Gettyimages

Sledi lista 10 slavnih osoba koje su zauzele stav u protekloj godini kako bi pozitivno uticale na svet:

Megan Markl

Otkad se udala za člana britanske kraljevske porodice u maju, američka glumica nastoji da skrene pažnju na ženska prava. Pokrenula je saradnju s preživelim muslimankama u katastrofalnom požaru u londonskom Grinfil taueru, s kojima je objavila knjigu recepata. Knjigu "Together: Our Community Cookbook" vojvotkinja potpisuje s "Hubb Community Kitchen", grupom žena koje su prošle godine preživele požar.

Ta nesreća je postala simbol klasne, rasne i političke podeljenosti današnje Velike Britanije.

Dodatno značenje ovoj saradnji daje činjenica da "Hubb Community Kitchen" deluje u okviru kuhinje Centra za muslimansko kulturno nasleđe Al Manar.

U predgovoru knjige Megan Markl piše: "Zajednička kuhinja je mesto na kojem se žene zajedno smeju, žale, plaču i kuvaju. To stapanje raznih kulturnih identiteta pod istim krovom stvara prostor za osećaj normalnosti u najjednostavnijoj formi, za univerzalnu potrebu za povezanošću, podrškom i okupljanjem oko hrane, kroz hranu, u krizi i u sreći, to je nešto što nas sve povezuje."

Ema Votson

Najpoznatija po ulozi Hermione u filmovima o Hariju Poteru, glumica je iskoristila 2018. da se zauzme za pokret "Ja takođe" (#MeeToo), pa je donirala 1,3 miliona dolara za finansiranje dobrotvornih organizacija koje se bore protiv seksualnog zlostavljanja. Votsonova je u oktobru objavila otvoreno pismo tražeći da se ukinu restriktivni zakoni o abortusu od Indije do Irske. Snimljena je i kako nosi minđuše izrađene od šrapnela i neeksplodiranih bombi iz Laosa.

Dejvid Atenborou

Slavni autor dokumentarnih filmova o prirodi, devedesetogodišnjak, iskoristio je godišnje pregovore UN-a o klimi u Poljskoj kako bi stao uz mlade ljude i izrazio potrebu za hitnim napretkom u klimatskim akcijama. Britanski televizijski novinar i ekološki aktivista zatražio je od svetskih lidera da se dogovore o načinu limitiranja globalnog zagrevanja i odgovore na "najveću pretnju ljudskom rodu u nekoliko hiljada godina".

"Čelnici sveta, vi morate voditi", izjavio je aktivista koji je učestvovao na dvodnevnoj klimatskoj konferenciji u poljskom rudarskom gradu Katovicama, uz brojne predsednike država i vlada.

Megan Markl, foto: Gettyimages
Megan Markl, foto: Gettyimages

Mili Bobi Braun

Tinejdžerska zvezda Netfliksovih hit serija "Čudnije stvari" je ove godine postala najmlađi UN-ov ambasador dobre volje i obećala da će podići svest o potrebi rešavanja dečjih prava, obrazovanja, siromaštva i rada, kao i prestanka maltretiranja.

Dejvid Bekam

Bivši engleski fudbalski reprezentativac priključio se svetskoj kampanji protiv malarije, koju je lansirala britanska organizacija Malarija no mor. Penzionisani sportista igra u kratkom filmu gde je preplavljen rojem komaraca u kojem se upozorava na to da malarija i dalje ubija oko 445.000 ljudi godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Elton Džon, foto: Gettyimages
Elton Džon, foto: Gettyimages

Amitab Bačan

Bolivudski veteran učvrstio je svoju popularnost u Indiji kad je potrošio više od 560.000 dolara kako bi otplatio dugove seljaka nakon poljoprivredne krize zbog koje su mnogi zapali u ekstremno siromaštvo. Na svojem blogu napisao je da je otplatio dugove 1.398 farmera iz Utar Pradeša, indijske države u kojoj je rođen.

Više od 50 posto stanovništva Indije bavi se poljoprivredom, a zbog prirodnih nepogoda, porasta cena nafte i neadekvatne podrške države, mnogi su zapali u krizu i dugove. Samo u 2013. godini 11.772 farmera počinilo je samoubistvo, što je 44 samoubistva dnevno.

Elton Džon

Britanski muzičar, dugogodišnji zagovornik prava LGBT zajednice, pozvao je da se učini više da se pomogne onima koji žive u siromaštvu da dobiju bolji pristup lečenju od HIV/side, opisavši nedostatak napretka "sramotnim".

Džon je u Amsterdamu kritikovao vlade Rusije i istočne Evrope koje je optužio za "veliku diskriminaciju" gej, biseksualnih i transrodnih osoba i za blokiranje borbe protiv side.

"Da nema sektaštva i te mržnje, ova bolest bi mogla biti iskorenjena mnogo ranije nego što možete zamisliti", kazao je.

Kritikovao je vlade zbog pružanja ograničenog pristupa programima lečenja i terapeutskim probama LGBT populaciji. Elton Džon je rekao da se to "naravno, ne događa samo u istočnoj Evropi, već i u Americi i Velikoj Britaniji, ali da se u istočnoj Evropi događa vrlo često".

Ema Votson, foto: Gettyimages
Ema Votson, foto: Gettyimages

Mišel Obama

Bivša američka prva dama širom sveta promoviše svoje memoare i govori o ženskim pravima i obrazovanju devojčica i devojaka. Obama, koja je odrasla u porodici iz radničke klase u Čikagu, rekla je da želi ohrabriti i ojačati žene koje traže nadu u teškom političkom i društvenom okruženju.

Kejt Blančet

Australijska glumica i UNCHR ambasadorka dobre volje govorila je o krizi Rohindža u Savetu bezbednosti UN-a. Nakon što je posetila izbeglički logor Rohindža u Bangladešu, Blančet je pozvala na veću pomoć za 700.000 izbeglica koje je mjanmarska vojska brutalno prognala. Apelovala je da države učine više kako bi se pomoglo izbeglicama koje su bili prisiljene da napuste svoje domove u Mjanmaru. Blančet, dobitnica dva Oskara, upozorila je na "trku s vremenom" da se zaštite izbeglice Rohindže.

Princeza Beatris

Britanska princeza, osma u redu za prestol, zauzela se za borbu protiv zlostavljanja na internetu, pogotovu onoga čije su žrtve mlade žene i devojke. Beatris je deo šireg pokreta u borbi protiv nasilnika, koji podržavaju slavne osobe poput Kendal Džener i Kare Delavinj pod nazivom "Be Cool Be Nice".

strana 1 od 135 idi na stranu