- Vesti -

Ubio Lenona pre 38 godina, a sad ga sramota

Mark Dejvid Čepmen, ubica Džona Lenona, kome je u avgustu odbor za pomilovanja deseti put odbio zahtev za puštanje na uslovnu slobodu, rekao je da napokon oseća sram zbog onoga što je učinio, piše The Rolling Stone.

Izvor: B92, Hina
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Pre 30 godina nisam mogao reći da osećam sram, ali sada znam šta je sram", rekao je Čepmen na saslušanju.

Kako piše AP, dodao je da je, kako su godine prolazile, osećao sve više i više srama.

Iako je saslušanje pred odborom u Njujorku održano u avgustu, transkript je objavljen pre nekoliko dana. Odbor je odbio njegov zahtev, uz obrazloženje da bi to ublažilo ozbiljnost njegovog zločina, kao i da bi moglo ugroziti javnost, u slučaju da ga neko napadne zbog osvete.

Na saslušanju je prepričao događaje od 8. decembra 1980. godine kada je nabavio Lenonov autogram, pa ga ubio nekoliko sati posle. Rekao je da se borio s odlukom da li da ga ubije ili ne, s obzirom da je Lenon bio ljubazan prema njemu.

"Bio sam previše zaokupljen tom idejom. Sećam se da sam pomislio: "Hej, dobio si autogram na albumu, potpisao ti ga je, samo idi kući". Ali, nije bilo šanse da samo tako odem kući", rekao je Čepmen.

Ubistvo sada smatra besmislenim, i ističe da je samo tražio popularnost, kao i da nije osećao nikakvo neprijateljstvo prema pokojnom Lenonu.

Ipak, odabrao je da upotrebi šuplje metke koji su smrtonosniji od običnog metka.

"Osigurao sam da ga meci ubiju. Odmah nakon zločina bio sam zabrinut da nije patio", rekao je.

Čepmenu su poslednji put odbili uslovnu 2016. godine. Tada je odbor dao slično objašnjenje, ističući da bi njegovo puštanje bilo nespojivo s dobrobiti društva, kao i da bi omalovažilo ozbiljnost zločina, te da bi to bilo podrivanje poštovanja zakona.

Vesti

strana 1 od 139 idi na stranu