Britanci se pobunili - neće da plaćaju svadbu princeze

"Ne želimo da Vlada koristi novac poreznih obveznika kako bi se finansiralo venčanje princeze Evgenije (28) i njenog supruga Džeka Bruksbenka (32). Želimo da se javno objave svi troškovi za svadbu i da se isti vrate građanima", stoji u peticiji britanskog stanovništva.

Život

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

11:20

Britanci se pobunili - neće da plaćaju svadbu princeze
Foto: Gettyimages

Kako bi uspeli u tome, potrebno im je 50 hiljada potpisa, a za sada imaju njih 49,543.

Anketa je pokazala da 66 odsto Britanaca nije bilo zainteresovano za venčanje princa Harija (34) i vojvotkinje Megan Markl (37), a 57 odsto njih smatra da je kraljevska porodica ta koja treba da plati punu cenu venčanja, uključujući i osiguranje.

Čak se 76 odsto Britanaca izjasnilo da nikada ne bi plaćali raskošna kraljevska venčanja da imaju izbora. Uz to, princeza Evgenija nema nikakvu kraljevsku ulogu i postoji veoma mali javni interes da čak ni britanska televizija BBC nije prenosila njeno venčanje.

"Kraljevsko venčanje je privatan, lični događaj, a oni to koriste kao samopromociju i kao vlastiti PR i očekuju da porezni obveznici plate dobar deo tog kraljevskog kolača", naglasili su u peticiji.

Za venčanje princa Vilijama (36) i vojvotkinje Kejt (36) porezni obveznici ostali su "kraći" za više od 300 miliona dolara, a za venčanje princa Harija i Megan za skoro 400 miliona dolara. Izgleda da im nije dobro "legla" svadba najmlađe kraljičine unuke, koja je ujedno bila i najskuplja do sada, uzimajući u obzir da je samo osiguranje bilo oko 2 i po miliona.

"Ako oni žele da prave spektakl od neke minorne princeze neka to naprave na sopstveni račun. Ako već plaćamo to, onda imamo pravo da znamo koliko smo platili", objašnjava se u peticiji koju mogu da potpišu i oni koji ne žive u Velikoj Britaniji.

Princeza Evgenija (28) je druga kćerka trećeg kraljičinog deteta, princa Endrua i vojvotkinje Sare Ferguson. Deveta je u redu za kraljevski tron.

Princeza Evgenija ne obavlja kraljevske dužnosti i radi kao direktorka umetničke galerije u Londonu.

Ona i njen suprug za kojeg se udala 12. oktobra, upoznali su se u jednom restoranu gde je on radio kao konobar. Džek Bruksbenk sada radi kao zastupnik brenda "Kazamiga" tekile koji je pokrenuo američki glumac Džordž Kluni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: