- Vesti -

"Krvavi Balkan": Šta nam sprema Mašan Lekić u novom "Dosijeu"

Jedan od najuspešnijih istraživačkih novinara Mašan Lekić i ove godine nastavlja sa autorskom emisijom „Dosije“, emitujući desetu, jubilarnu sezonu za redom. Prva epizode nove sezone prikazana je prošlog utorka, dok nas druga očekuje sutra, 17. oktobra u 21h na Prvoj televiziji.

Podeli
Foto: Aleksandar Krstović
Foto: Aleksandar Krstović

U nastavku serijala "Dosije" pod nazivom "Krvavi Balkan" koji je prošle nedelje oborio sve rekorde gledanosti, videćete drugi deo priče o krvoprolićima na ulicama Srbije, Crne Gore, ali i drugih evropskih država. Osamdesetih godina prošlog veka, braća Šaranović smatrani su jednim od najmoćnijih ljudi sa beogradskog asfalta. Zvali su ih kraljevi kocke, jer su držali veliki broj kazina širom Jugoslavije i Evrope. Za braću Slobodana i Branislava Šaranovića se pročulo posle spektakularnog bekstva iz zatvora u Nemačkoj. Naime, oni su pobegli nakon što su izazvali eksploziju dinamitom, i tom prilikom razneli pola zatvora. Pretpostavljalo se da je u organizaciju bekstva bila umešana i državna bezbednost. Prilikom bekstva sa braćom je pobegao i jedan italijanski mafijaš, pa se sumnjalo da su čuvena braća imala podršku i italijanske mafije. Tridesetak godina kasnije braća Šaranović, kako policija pretpostavlja, sukobili su se jednom novom ekipom, ekipom Luke Bojovića. Sumnja se da je rat između ove dve grupe, koji je prerastao u krvnu osvetu, do sada odneo desetak života.

Izvor: Prva.rs

*Posle dve autorske emisije "Dosije" i "Na mestu zločina" i preko 100 snimljenih epizoda, kako se osećate u svojoj koži? Kako je biti Mašan Lekić ovog oktobra 2017. godine?

"Pa pet sati spavanja dnevno, sve ostalo je posao. Snimanje rekonstrukcija, pripreme za nove epizode, dugočasovno vreme provedeno u montaži - sve je to moja svakodnevica, a pored svega toga uskoro počinje i druga sezona emisije 'Na mestu zločina sa Mašanom'. Takođe, na O2 TV publici spremamo nešto novo, skroz drugačije od svega što se do sada emitovalo na našim televizijama."

* Čijim dosijeom započinjete ovu jubilarnu sezonu?

"Pre tri godine smo radili priču o beogradskim klanovima. Kao nastavak te priče, pre dve godine smo imali serijal o zemunskom klanu, koji je na neki način i vladao državom. Zatim, posle ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića, dogodila se akcija 'Sablja', kada je država bila ubeđena da je time smanjila kriminal u Srbiji. Ubrzo posle toga usledila je serija krvavih likvidacija, čija ubistva su bila klasičan potpis zemunskog klana, koji tada navodno više nije postojao. Iza tih radnji stajao je Luka Bojović. Naša nova priča je upravo o njemu, momku koji je dugo bio poznat samo kao sin Vuka Bojovića. Međutim, Luka je bio blizak Arkanu i bio u sastavu Srpske dobrovoljačke garde, koji je 90. pucao na žestokog momka Mihajla Divca. Policija je 2007. uprla prst u njega, kao krivca svih tih osveta zemunskog klana. On se danas nalazi u Španiji, gde odslužuje zatvorsku kaznu".

* Koji slučaj pamtite kao najsuroviji, zbog kojeg se cela vaša ekipa "pomerila s mesta“?

"Mi nikada nećemo ostati ravnodušni na ubistva dece. Imali smo slučaj Tijane Jurić, Anđeline Stefanović iz Zaječara, kao i slučaj Milice Barašin iz Subotice čiji ubica još nije pronađen. Često imamo praksu da tu epizodu repriziramo, kako bismo pritisli organe vlasti da se ta priča razreši i ubica kazni."

* Kojim sve slučajevima ćete se baviti u ovoj novoj sezoni?

"Svi se sećamo čuvene serije ubistava taksista koja se desila na ulicama Beograda. Uradili smo rekonstrukciju događaja po uzoru na film 'Halo taksi'. Zna se da, kada neko napadne taksistu, sve njegove kolege u tom trenutku izbacuju svoje klijente iz kola i automatski kreću u poteru za ubicama, naravno naoružani.

Takođe, obradićemo i priču o Srbinu Toniju Musulinu koji živi u Francuskoj, čija je pljačka proglašena za jednu od tri najveće afere koje su se desile na tim prostorima. Da podsetimo, Toni je bio vozač transporta novca, kada je iskoristio da ukrade 11,6 miliona evra. I dan-danas policija nije pronašla preostala dva miliona, a Toni je već uveliko odslužio kaznu i trenutno se nalazi na slobodi.

Istražićemo i priču o košarkašu Partizana Harisu Brkiću, čije ubistvo na parkingu Hale Pionir i dalje nije razrešeno".

* Pre dve godine Mašan Lekić i njegova ekipa su sklopili saradnju sa rep grupom THCF koja je za potrebe serijala o zemunskom klanu snimila pesmu "Ideš za Kanadu", koja danas ima preko 60 miliona pregleda. Za serijal o Luki Bojoviću, snimili su novu pesmu "Krvavi Balkan“ koja je samo za dva dana imala oko pola miliona slušanja na Jutjubu.

"Grupa THCF uvek radi ono što je u tom trenutku najveći trend u svetu repa, što je bio slučaj i sada. Pesma 'Krvavi Balkan' je zahvaljujući Mašanovom serijalu dobila još veći odjek. Neprestano nam stižu ponude iz Australije, Nemačke, Njujorka, Italije da radimo promociju pesme. Mašan i cela ekipa veruju u nas, pa su nam dozvolili da za spot koristimo kadrove iz serijala. Međutim, Jutjub je u početku to prepoznao kao promovisanje nasilja i u prvih 24 sata stavio veto na objavljivanje. Objasnili smo nadležnima muzičkog kanala da je reč o dokumentarnoj seriji i sada je sve rešeno. Čini nam se da će 'Krvavi Balkan' nadjačati pesmu 'Ideš za Kanadu', ako je to uopšte moguće", zaključuje Borko Vujičić iz grupe THCF.

strana 1 od 187 idi na stranu