- Vesti -

Švedska prva na listi ravnopravnosti polova - ko je poslednji?

U ažuriranom Indeksu ravnopravnosti polova prikazano je trenutno stanje u zemljama Evropske unije. Idemo prema napred, ali ukupni napredak vrlo je spor. EU ima samo četiri boda više nego pre 10 godina, odnosno 66,2 od ukupno 100.

Izvor: B92
Podeli
foto: screenshot/R.S TECHNOLOGY
foto: screenshot/R.S TECHNOLOGY

Hrvatska se, kao članica EU našla pri dnu lestvice sa 53 boda.

Najbolja zemlja je Švedska s rezultatom od 82,6 bodova, a Grčka je pala na dno s 50 bodova. Nagrada za zemlju koja je ostvarila najveći napredak ide Italiji koja je napravila velik korak napred i osvojila dodatnih 12,9 bodova čime je zauzela 14. mesto na listi.

„I dalje napredujemo, ali vrlo sporo. Daleko smo od postizanja društva polne ravnopravnosti i sve zemlje u Evropskoj uniji imaju još dosta toga što moraju poboljšati. U nekim područjima nejednakost je još veća nego pre 10 godina. Naš Indeks ravnopravnosti jasno pokazuje da li su politike vlada usklađene s posebnim potrebama žena i muškaraca te jesu li delotvorne ili ne”, rekla je Virdžinija Langbak, istražiteljka Evropskog instituta za ravnopravnost polova (EIGE).

„Prema novim rezultatima Indeksa ravnopravnosti polova, u velikom broju životnih područja prevladava neravnopravnost. To znači da Evropa mora delovati. Ove godine ću predložiti dodatne mere za jačanje položaja žena i jednake plate za iste poslove. Ravnopravnost ne znači da žene moraju postati sličnije muškarcima; ravnopravnost znači stvaranje okruženja u kojem oba pola mogu imati jednake mogućnosti i u potpunosti učestvuju u društvenom, radnom i porodičnom životu”, izjavila je Věra Jurová, poverenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova.

Najveći napredak u ravnopravnosti polova ostvaren u području donošenja odluka

Najveći napredak u ravnopravnosti polova u proteklih 10 godina dogodio se u području donošenja odluka, pogotovo u privatnom sektoru. To pokazuje da politički i javni pritisak mogu biti delotvorni te da su dobro delovali na uvođenje promena u upravama privatnih društava. Iako je ravnopravnost polova u području donošenja odluka porasla za gotovo 10 bodova u protekloj deceniji i dostigla 48,5 bodova, u tom se području i dalje beleži najniži rezultat. To uglavnom odražava nejednaku zastupljenost žena i muškaraca u politici i predstavlja nedostatak demokratije u upravljanju EU.

Indeks ravnopravnosti polova ove godine daje novu i potpuniju sliku moći. Osim donošenja političkih i gospodarskih odluka, u rezultatima je prikazano ko dominira u područjima medija, istraživanja i sporta. U području medija jasno se vidi da više žena studira novinarstvo (dve trećine diplomaca), ali malo ih dospe do vrha. Donosioci odluka u području medija uglavnom su muškarci (među predsednicima upravnih odbora javnih televizijskih i radijskih kuća u EU ima 22% žena). Na području finansiranja istraživanja žene čine manje od jedne trećine (27%) čelnih osoba u organizacijama. Situacija je još gora u području sporta, gde žene zauzimaju samo 14% vodećih položaja u sportskim federacijama u EU.

Napredak je zaustavljen – žene i dalje obavljaju naviše kućnih poslova

Napredak je izostao u 12 zemalja s obzirom na to kako muškarci i žene provode svoje vreme. Tek svaki treći muškarac svakodnevno kuva i obavlja kućne poslove, dok je to slučaj gotovo sa svakom ženom (79%). Isto tako, muškarci imaju više vremena za sportske i kulturne aktivnosti, kao i odmor. Žene migranti posebno su opterećene kada je reč o brizi za članove porodice u poređenju sa ženama koje su rođene u EU (46% za prvu grupu i 38 % za drugu grupu).

Presek stanja među različitim grupama istog pola

Prvi put dosad ovo izdanje Indeksa pokazuje i nejednakosti među različitim grupama žena i muškaraca. Zavisno od starosne dobi osobe, njenog obrazovanja, zemlje rođenja, invalidnosti i vrste porodice, životi im se mogu u potpunosti razlikovati od ostatka populacije. Na primer, osobama koje imaju migrantsko poreklo preti dvaput veća opasnost od siromaštva nego ženama i muškarcima rođenim u EU. Mladi muškarci imaju manje prilika za obrazovanje nego mlade žene, a samohrane majke teže dolaze do zdravstvenih i zubarskih usluga od parova s decom.

Indeks ravnopravnosti polova alat je kojim se meri napredak ravnopravnosti polova u EU, a koji je razvio Evropski institut za ravnopravnost polova (EIGE). Indeks obuhvata šest osnovnih područja: posao, novac, znanje, vreme, moć i zdravlje te dva sporedna područja: nasilje nad ženama i neravnopravnosti koje se preklapaju. Indeksom se pruža veća vidljivost područja u kojima je potrebno poboljšanje i podržavaju tvorci politika u stvaranju učinkovitijih mera za ravnopravnost polova.

Vesti

Vudi Alen odgovorio na optužbe nakon bojkota brojnih glumica

Suočen s bojkotom sve većeg broja glumica, reditelj Vudi Alen demantovao je optužbe za seksualno zlostavljanje koje je ponovila njegova usvojena ćerka Dilan Farou, zamerivši porodici svoje bivše supruge Mie Farou da želi da se "okoristi" pokretom #MeToo kako bi ponovila optužbe na njegov račun.

Vesti subota 20.01. 13:20 Komentara: 13
strana 1 od 3656 idi na stranu