- Vesti -

Otvorena sedma Noć istraživača u Srbiji

U Francuskom institutu u Beogradu svečano je danas otvorena sedma Noć istraživača u Srbiji, a šef Delegacije EU Majkl Davenport rekao je da je to prilika da se najšira publika, pre svega mladi, upoznaju sa naučnim radovima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Davenport je na otvaranju rekao da će Noć istraživača biti organizovana u Beogradu i još 11 gradova u Srbiji, te da je to dokaz da je Srbija deo evropske istraživačke zajednice.

On je poželeo uspešnu noć istraživača, navodeći da je ta manifestacija prilika da se svi dobro zabavimo.

Navodeći da je to jedna od njegovih omiljenih inicijativa EU, Davenport je rekao da je ove godine organizovana 11. evropska noć istraživača i podsetio da je prošle godine ta manifestacija obeležena u više od 250 gradova u Evropi i šire, te da je u tom globalnom događaju učestovalo više od milion građana.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Predstavnik Evropske komisije Frančesko Fusko rekao je da se ta manifestacija održava svakog poslednjeg vikenda u septembru, te da je njena svrha zbližavanje šire publike sa naučnicima i istraživačima.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro izrazila je zadovoljstvo što Francuski institut učestvuje u tom nezaobilaznom događaju nauke, kakva je Noć istraživača.

Moro je rekla da ta manifestacija privlači veliki broj posetilaca, ne samo u Beogradu, nego i u 11 gradova u Srbiji, te da svake godine samo u Francski institut na manifestaciju Noć istraživača dođe više od 3.500 ljudi.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro i ambasador EU delegacije u Srbiji Majkl Devenport u Francuskom institutu na otvaranju manifestacija &Noc istrazivaca& (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)
Ambasadorka Francuske Kristin Moro i ambasador EU delegacije u Srbiji Majkl Devenport u Francuskom institutu na otvaranju manifestacija "Noc istrazivaca" (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Prema njenim rečim, Evropska unija je ključni partner Srbije u organizaciji ove manifestacije.

Navodeći da se manifestacija dopada ljudima jer omogućava da se pronikne u misteriju nauke, Moro je navela da se ove godine ta manifestacija odrzava u 12 gradova u Francuskoj.

Noć istraživača u Beogradu biće organizovana na nekoliko lokacija i pored Francuskog instituta bihe organizovana kod fontane ''Borba'' i Savskom šetalištu na Kalemegdanu, u muzeju ''Vuka i Dositeja'' i u kafe baru Baranoja.

strana 1 od 165 idi na stranu