- Vesti -

Tesla izmislio dronove još 1898, nadao se da će okončati ratove

Genijalni Nikola Tesla je velikim delom omogućio da digitalna era bude onakva kakvu sada živimo, a u moru njegovih patenata se nalazi i onaj iz novembra 1898. godine u kome je dobar vek ispred svog vremena - u njemu govori o načinu funkcionisanja i širokoj primeni bespilotnih vozila.

Podeli

Jedan od najvećih svetskih naučnika u istoriji je u svom patentu naveo da bi takva "vozila i plovila" mogla da se koriste za prenos pisama i pošiljki (liči li vam ovo na projekat Amazona?), za uspostavljanje komunikacije (podseća li ovo na projekte Gugla i Fejsbuka?), ali i za istraživanje, izviđanje, pa čak i "ubijanje i hvatanje kitova i drugih morskih životinja".

U patentu se navodi da bi ono što danas zovemo dronovima moglo da ima upotrebu u nizu naučnih, inženjerskih i komercijalnih delatnosti, ali je Tesla posebno istakao jednu - u ratovanju.

"Najveća vrednost mog izuma bi bio njegov uticaj na ratovanje i naoružanje. Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama", naveo je Tesla.

Na ovaj deo patenta pažnju je skrenuo Metju Šrojer, inženjer sa Univerziteta u Oklahomi i specijalista za bespilotne sisteme.

Patent za "metod i aparaturu upravljanja mehanizmima pokretnih vozila" predviđao je, naravno, i bežičnu komunikaciju.

"U širem smislu moj izum se razlikuje od svih drugih sistema za kontrolu mehanizama koje nose pokretni objekti po tome što ne zahteva nikakve žice, kablove ili drugu vrstu električne ili mehaničke povezanosti. Ja postižem slične rezultate na praktičniji način korišćenjem talasa, impulsa ili zračenja koji se primaju preko zemlje, vode ili atmosfere, sve dok se objekat nalazi u dometu takvih talasa, impulsa ili zračenja", navodi se u patentu.

Ceo patent možete naći ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 170 idi na stranu