Ponedeljak, 22.08.2016.

12:35

Tesla izmislio dronove još 1898, nadao se da će okončati ratove

Izvor: B92

Tesla izmislio dronove još 1898, nadao se da æe okonèati ratove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

*

pre 7 godina

@Surovi
Ne, on je bio naucnik. I to naucnik koji je unapredio nauku i uz to i uspeo da patentira vise stotina izuma. Danas naucnici uce ono sto je on uveo u nauku. A ako mislis da je naucnik svako ko zavrsi neki fakultet, onda ti pojma nemas. Nije ni Da Vinci bas imao gomilu diploma, ni doktorat, pa je ipak naucnik.

neutralni felsh

pre 7 godina

... ali se plasim da nas kao naciju ovo svakodnevno velicanje i izmisljanje sve ludjih i ludjih stvari vezanih za njih, kao i stalno zaklanjanje iza njih i besomucno hranjenje nacionalnog ega, ne vodi ozdravljenju. Naprotiv. Zapravo ne vodi nicemu osim sve jacoj kolektivnoj frustraciji, jer eto mi smo najgenijalniji a niko nas ne razume i svi su protiv nas, i sve vecoj izolaciji od realnosti... A i Olimpijske igre u krajnjoj liniji imaju tu funkciju... Nisam nista pametniji od toga sto mi je Tesla navodno zemljak, nista bolji teniser sto je Djokovic Srbin, niti bolje igram vaterpolo/kosarku/odbojku zato sto grupe momaka/devojaka iz moje zemlje to rade nesto bolje od nekih drugih...
(xyz, 22. avgust 2016 16:41)


bravo!

CATAPA

pre 7 godina

Ovo je bežični brodić koji je izmislio Tesla.
(Molim lepo, 22. avgust 2016 16:26)

"Drone" izvorno znači trut, a pre nego što su napravljene bespilotne letilice, tako su nazivana bespilotna plovila (verovatno zbog zujanja motora). Danas se zaista i u engleskom govornom području prvenstveno vezuje uz letilice što je verovatno i uzrok nesporazuma.
Tesla jeste napravio prvi dron, ali ne ono što danas pod tim podrazumevamo. Svet, pa tako ni jezik, nije nastao juče ili prekjuče.

Nema na čemu i drugi put, Molim lepo.

Znanje imanje

pre 7 godina

(Surovi, 22. avgust 2016 15:36) - Batalio je studije elektrotehnike jer je shvatio da tamo samo gubi vreme. Pitao je tadasnjeg profesora da li misli da ce jednog dana biti konstruisan motor bez cetkica, ovaj mu odgovorio: "Gospodine Tesla vi ste zaista brilijantan student, ali tako nesto nece biti izmisljeno". Par godina kasnije Tesla je napravio prvi asinhroni motor. Koristio je metodu mentalne vizualizacije, sedeo bi satima nepomicno i u glavi sastavljao svoje pronalaske. Svaki pojedinacni sraf. Kad bi zavrsio, dao bi asistentima jasne instrukcije kako to da naprave. Sve je odmah iz prve radilo, tacno kako je zamislio. Naravno niko osim njega nije znao kako. Tek godinama kasnije su napravljeni matematicki modeli. Za sebe je rekao: "Ako se razmisljanje smatra radom, ja sam najveci radnik na svetu. Ako pak ne, ja sam najveci dokolicar."

CATAPA

pre 7 godina

On je bio pronalazac,definitivno genijalan,ali ne i naucnik.On cak nije imao ni potrebno akademsko obrazovanje da bi se zvao naucnikom.
(Surovi, 22. avgust 2016 15:36)
Jedinica jačine magnetnog polja zove se Tesla. Nije da se naučna zajednica nije izjasnila o tome da li je Tesla naučnik, nego što šovinisti i budale ne priznaju ni nauku.

Bosanac

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....(Bosanac, 22. avgust 2016 14:24)

Prilicno sam siguran da bi ti sa istim zarom raspravljao i o najkomplikovanijim Teslinim izumima i pored toga sto ih ni najmanje ne razumes. Vec prva recenica tvog komentara je beznadezno posvadjana sa logikom i istinom. Ali da si ziv i zdrav i da naucis vremenom pa da ti plus dam.
(mir svima, 22. avgust 2016 15:26)

Ma nek si se ti meni javio...Slušaj majstore,znam da vas boli to što je dotični tvrdio stvari koje se nepodudaraju sa vjerom koju vi furate i da je izgleda imao veliki razlog za to.Kad neko tvrdi da se Isus rodio ženi koja onu stvar u životu nije vidjela,onda bi ti trebao da se zapitaš da li ste normalni.Pojam vjere znamo i ja i ti i zato se ne hvataj za riječ ili rečenicu kad vrlo dobro znaš šta sam htio da kažem.Ali,nek si i ti meni živ i zdrav(i nek ti stoji prav)

NS BOY

pre 7 godina

Ocekuje se kroasan komsija sa nekom svojom povrsnom izjavom o Srbinu Nikoli Tesli. Cekajte samo. Imacete sigurno volje za lupanjem minusa.

xyz

pre 7 godina

Sve mi se vise cini da je Tesla tu da resi neke psiholoske traume koje mi kao narod imamo. Da nije njega verovatno bismo izmislili nekog drugog. Kao sto je za danasnjicu to Djokovic. Verovatno je bio genijalan, kao sto je Djokovic uostalom danas zaista maestralan - ali se plasim da nas kao naciju ovo svakodnevno velicanje i izmisljanje sve ludjih i ludjih stvari vezanih za njih, kao i stalno zaklanjanje iza njih i besomucno hranjenje nacionalnog ega, ne vodi ozdravljenju. Naprotiv. Zapravo ne vodi nicemu osim sve jacoj kolektivnoj frustraciji, jer eto mi smo najgenijalniji a niko nas ne razume i svi su protiv nas, i sve vecoj izolaciji od realnosti... A i Olimpijske igre u krajnjoj liniji imaju tu funkciju... Nisam nista pametniji od toga sto mi je Tesla navodno zemljak, nista bolji teniser sto je Djokovic Srbin, niti bolje igram vaterpolo/kosarku/odbojku zato sto grupe momaka/devojaka iz moje zemlje to rade nesto bolje od nekih drugih...

Istorija, uciteljica zivota

pre 7 godina

@ Može biti samo je*an. CIA je osnovana 1947 godine. Tesla je umro 1943. To mora da je bila beba CIA jos u maminom stomaku.

CarloNS

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
Cvrc.....
(Može biti samo je*an, 22. avgust 2016 14:27)

Mnogo gluposti na tako malom prostoru. CIA čekala da Tesla umre?! Pa Tesla je živeo skoro 90 godina, mogli su da mu ulaze u stan i preturaju po dokumentaciji skoro svaki dan. Većinu pronalazaka Tesla je izumeo do 1900-te godine.

doberman

pre 7 godina

zanimljiva bozija krearura, a ono drugo, nit mu je na sarani svirala USA himna niti NDH, nit su ispaljivani plotuni, sviralo se tamo daleko, kremirali ga protestanti jer je to bio jedini nacin da zemni ostaci dodju kuci i meni je to bas bitno!

mir svima

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....
(Bosanac, 22. avgust 2016 14:24)

Prilicno sam siguran da bi ti sa istim zarom raspravljao i o najkomplikovanijim Teslinim izumima i pored toga sto ih ni najmanje ne razumes. Vec prva recenica tvog komentara je beznadezno posvadjana sa logikom i istinom. Ali da si ziv i zdrav i da naucis vremenom pa da ti plus dam.

Boske

pre 7 godina

@Bosanac
Moze biti da Tesla nije bio vjernik (iako se molio Bogu svakodnevno), ali sasvim sigurno nije bio ni Bosnjak, ni Hrvat. Bio je Srbin, na cijoj sahrani se, njegovom zeljom, pjevala "Tamo daleko". A kosmopolitizam ne moze obrisati porijeklo, niti iskljucuje ljubav prema svom narodu - to znam i po sebi.
E sad, neke to boli, ali to je njihov problem. U zdravlju!

Lala iz Banata

pre 7 godina

"...Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama", naveo je Tesla."

Bože, koja naivčina!

Surovi

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Može biti samo je*an, 22. avgust 2016 14:27)
O cemu ti covece pricas?
CIA '43' godine,rusi i teslina dokumentacija?
Vece gluposti odavno nisam cuo!

Istina je sledeca:
Posle Tesline smrti,njegova dokumentacija je uzeta od strane FBI agenata i detaljno proucena.Najveci deo te dokumentacije je u BG,u Teslinom muzeju,posto ju je tu zavestao Sava Kosanovic ,Teslin rodjak.

Ono sto je veoma interesantno znatoi jeste da je on bio genije,te da vecinu bitnih izuma uopste nije drzao na pairu ,vec u glavi,posto je bio paranoican i bojao se kradje izuma od konkurencije.Zato danas nemamo bas nijedan podatak o tome sta je radio u Vanderklif tornju,Kolorado Springsu i dokle je stigao u svojim istrazivanjima.
Ne znaju ni amerikanci,a jos manje rusi,posto je to znao samo on.

Tesla nije bio naucnik,te je bio neprihvacen od naucne zajednice.Nije koristio naucne metode,niti se bavio teorijom.On je bio pronalazac,definitivno genijalan,ali ne i naucnik.On cak nije imao ni potrebno akademsko obrazovanje da bi se zvao naucnikom.

pedja

pre 7 godina

Sledece je da je Tesla predvideo lek za sidu, da je predvideo postojanje ledenog srca na Plutonu i sl. Ne preterujte vise. Pisite malo o pravom srpskom naucniku Milutinu Milankovicu.

Bosanac

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....

Može biti samo je*an

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
Cvrc.....

Triput

pre 7 godina

"je ... naveo da bi takva "vozila i plovila" mogla da se koriste za ... "ubijanje i hvatanje kitova ...". "

Uprkos tome što je bio Amerikanac, Tesla-san je bio veliki prijatelj Japana...

Pop

pre 7 godina

bodamac
Kao prvo slažem se da je bio malo udaren pred kraj života, ali isto tako je nesporno da je bio jedan od najvećih svetskih naučnika u istoriji. Bio je kosmopolita ali nikad nije zaboravio srpske korene. Na kraju krajeva, Srbija mu je davala penziju od koje je živeo, a da su se drugi, pa i vi, pitali umro bi u bedi i gladan.
Zato ga ne svrstavajte među "svetske" naučnike. Može biti samo Amerikanac srpskog porekla.
Inače je nisam nacionalista niti veliki srbin, čak naprotiv, to znaju svi oni koji čitaju moje komentare, ali brate dosta mi vas je više. Nije vam dosta što ste uništi selo gde su mi koreni, koje više ne postoji, oćete i istoriju da menjate.
Ne može!

Klaus

pre 7 godina

"Najveća vrednost mog izuma bi bio njegov uticaj na ratovanje i naoružanje. Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama", naveo je Tesla.

Takvu moć imaju i atomske bombe, pa evo 70 godina nije bilo dana bez rata. Nema nama pomoći, uništićemo sami sebe!

hiavata

pre 7 godina

Na slici je plovilo a ne letelica. Za daljinski kontrolisano Teslino plovilo vec odavno znamo. Za raznorazne letelice, vozila, plovila takodje, prave se jos od 80tih kao igracke a postoje jos pre drugo svetskog rata. Jedino sto je novo je izraz "drone", u ovom clanku.

Ono sto je danas aktuelno i sto je i dovelo do ovolikog napretka su letelice nakrcane senzorima koje su sposobne za kompletno autonomne zadatke zahvaljuci racunarima, a sve to dostupno sirokim narodnim masama.

Klaus

pre 7 godina

"Najveća vrednost mog izuma bi bio njegov uticaj na ratovanje i naoružanje. Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama", naveo je Tesla.

Takvu moć imaju i atomske bombe, pa evo 70 godina nije bilo dana bez rata. Nema nama pomoći, uništićemo sami sebe!

hiavata

pre 7 godina

Na slici je plovilo a ne letelica. Za daljinski kontrolisano Teslino plovilo vec odavno znamo. Za raznorazne letelice, vozila, plovila takodje, prave se jos od 80tih kao igracke a postoje jos pre drugo svetskog rata. Jedino sto je novo je izraz "drone", u ovom clanku.

Ono sto je danas aktuelno i sto je i dovelo do ovolikog napretka su letelice nakrcane senzorima koje su sposobne za kompletno autonomne zadatke zahvaljuci racunarima, a sve to dostupno sirokim narodnim masama.

Bosanac

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....

Triput

pre 7 godina

"je ... naveo da bi takva "vozila i plovila" mogla da se koriste za ... "ubijanje i hvatanje kitova ...". "

Uprkos tome što je bio Amerikanac, Tesla-san je bio veliki prijatelj Japana...

pedja

pre 7 godina

Sledece je da je Tesla predvideo lek za sidu, da je predvideo postojanje ledenog srca na Plutonu i sl. Ne preterujte vise. Pisite malo o pravom srpskom naucniku Milutinu Milankovicu.

Može biti samo je*an

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
Cvrc.....

Surovi

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Može biti samo je*an, 22. avgust 2016 14:27)
O cemu ti covece pricas?
CIA '43' godine,rusi i teslina dokumentacija?
Vece gluposti odavno nisam cuo!

Istina je sledeca:
Posle Tesline smrti,njegova dokumentacija je uzeta od strane FBI agenata i detaljno proucena.Najveci deo te dokumentacije je u BG,u Teslinom muzeju,posto ju je tu zavestao Sava Kosanovic ,Teslin rodjak.

Ono sto je veoma interesantno znatoi jeste da je on bio genije,te da vecinu bitnih izuma uopste nije drzao na pairu ,vec u glavi,posto je bio paranoican i bojao se kradje izuma od konkurencije.Zato danas nemamo bas nijedan podatak o tome sta je radio u Vanderklif tornju,Kolorado Springsu i dokle je stigao u svojim istrazivanjima.
Ne znaju ni amerikanci,a jos manje rusi,posto je to znao samo on.

Tesla nije bio naucnik,te je bio neprihvacen od naucne zajednice.Nije koristio naucne metode,niti se bavio teorijom.On je bio pronalazac,definitivno genijalan,ali ne i naucnik.On cak nije imao ni potrebno akademsko obrazovanje da bi se zvao naucnikom.

CarloNS

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
Cvrc.....
(Može biti samo je*an, 22. avgust 2016 14:27)

Mnogo gluposti na tako malom prostoru. CIA čekala da Tesla umre?! Pa Tesla je živeo skoro 90 godina, mogli su da mu ulaze u stan i preturaju po dokumentaciji skoro svaki dan. Većinu pronalazaka Tesla je izumeo do 1900-te godine.

Lala iz Banata

pre 7 godina

"...Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama", naveo je Tesla."

Bože, koja naivčina!

mir svima

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....
(Bosanac, 22. avgust 2016 14:24)

Prilicno sam siguran da bi ti sa istim zarom raspravljao i o najkomplikovanijim Teslinim izumima i pored toga sto ih ni najmanje ne razumes. Vec prva recenica tvog komentara je beznadezno posvadjana sa logikom i istinom. Ali da si ziv i zdrav i da naucis vremenom pa da ti plus dam.

NS BOY

pre 7 godina

Ocekuje se kroasan komsija sa nekom svojom povrsnom izjavom o Srbinu Nikoli Tesli. Cekajte samo. Imacete sigurno volje za lupanjem minusa.

Znanje imanje

pre 7 godina

(Surovi, 22. avgust 2016 15:36) - Batalio je studije elektrotehnike jer je shvatio da tamo samo gubi vreme. Pitao je tadasnjeg profesora da li misli da ce jednog dana biti konstruisan motor bez cetkica, ovaj mu odgovorio: "Gospodine Tesla vi ste zaista brilijantan student, ali tako nesto nece biti izmisljeno". Par godina kasnije Tesla je napravio prvi asinhroni motor. Koristio je metodu mentalne vizualizacije, sedeo bi satima nepomicno i u glavi sastavljao svoje pronalaske. Svaki pojedinacni sraf. Kad bi zavrsio, dao bi asistentima jasne instrukcije kako to da naprave. Sve je odmah iz prve radilo, tacno kako je zamislio. Naravno niko osim njega nije znao kako. Tek godinama kasnije su napravljeni matematicki modeli. Za sebe je rekao: "Ako se razmisljanje smatra radom, ja sam najveci radnik na svetu. Ako pak ne, ja sam najveci dokolicar."

CATAPA

pre 7 godina

Ovo je bežični brodić koji je izmislio Tesla.
(Molim lepo, 22. avgust 2016 16:26)

"Drone" izvorno znači trut, a pre nego što su napravljene bespilotne letilice, tako su nazivana bespilotna plovila (verovatno zbog zujanja motora). Danas se zaista i u engleskom govornom području prvenstveno vezuje uz letilice što je verovatno i uzrok nesporazuma.
Tesla jeste napravio prvi dron, ali ne ono što danas pod tim podrazumevamo. Svet, pa tako ni jezik, nije nastao juče ili prekjuče.

Nema na čemu i drugi put, Molim lepo.

xyz

pre 7 godina

Sve mi se vise cini da je Tesla tu da resi neke psiholoske traume koje mi kao narod imamo. Da nije njega verovatno bismo izmislili nekog drugog. Kao sto je za danasnjicu to Djokovic. Verovatno je bio genijalan, kao sto je Djokovic uostalom danas zaista maestralan - ali se plasim da nas kao naciju ovo svakodnevno velicanje i izmisljanje sve ludjih i ludjih stvari vezanih za njih, kao i stalno zaklanjanje iza njih i besomucno hranjenje nacionalnog ega, ne vodi ozdravljenju. Naprotiv. Zapravo ne vodi nicemu osim sve jacoj kolektivnoj frustraciji, jer eto mi smo najgenijalniji a niko nas ne razume i svi su protiv nas, i sve vecoj izolaciji od realnosti... A i Olimpijske igre u krajnjoj liniji imaju tu funkciju... Nisam nista pametniji od toga sto mi je Tesla navodno zemljak, nista bolji teniser sto je Djokovic Srbin, niti bolje igram vaterpolo/kosarku/odbojku zato sto grupe momaka/devojaka iz moje zemlje to rade nesto bolje od nekih drugih...

Boske

pre 7 godina

@Bosanac
Moze biti da Tesla nije bio vjernik (iako se molio Bogu svakodnevno), ali sasvim sigurno nije bio ni Bosnjak, ni Hrvat. Bio je Srbin, na cijoj sahrani se, njegovom zeljom, pjevala "Tamo daleko". A kosmopolitizam ne moze obrisati porijeklo, niti iskljucuje ljubav prema svom narodu - to znam i po sebi.
E sad, neke to boli, ali to je njihov problem. U zdravlju!

*

pre 7 godina

@Surovi
Ne, on je bio naucnik. I to naucnik koji je unapredio nauku i uz to i uspeo da patentira vise stotina izuma. Danas naucnici uce ono sto je on uveo u nauku. A ako mislis da je naucnik svako ko zavrsi neki fakultet, onda ti pojma nemas. Nije ni Da Vinci bas imao gomilu diploma, ni doktorat, pa je ipak naucnik.

doberman

pre 7 godina

zanimljiva bozija krearura, a ono drugo, nit mu je na sarani svirala USA himna niti NDH, nit su ispaljivani plotuni, sviralo se tamo daleko, kremirali ga protestanti jer je to bio jedini nacin da zemni ostaci dodju kuci i meni je to bas bitno!

Bosanac

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....(Bosanac, 22. avgust 2016 14:24)

Prilicno sam siguran da bi ti sa istim zarom raspravljao i o najkomplikovanijim Teslinim izumima i pored toga sto ih ni najmanje ne razumes. Vec prva recenica tvog komentara je beznadezno posvadjana sa logikom i istinom. Ali da si ziv i zdrav i da naucis vremenom pa da ti plus dam.
(mir svima, 22. avgust 2016 15:26)

Ma nek si se ti meni javio...Slušaj majstore,znam da vas boli to što je dotični tvrdio stvari koje se nepodudaraju sa vjerom koju vi furate i da je izgleda imao veliki razlog za to.Kad neko tvrdi da se Isus rodio ženi koja onu stvar u životu nije vidjela,onda bi ti trebao da se zapitaš da li ste normalni.Pojam vjere znamo i ja i ti i zato se ne hvataj za riječ ili rečenicu kad vrlo dobro znaš šta sam htio da kažem.Ali,nek si i ti meni živ i zdrav(i nek ti stoji prav)

Pop

pre 7 godina

bodamac
Kao prvo slažem se da je bio malo udaren pred kraj života, ali isto tako je nesporno da je bio jedan od najvećih svetskih naučnika u istoriji. Bio je kosmopolita ali nikad nije zaboravio srpske korene. Na kraju krajeva, Srbija mu je davala penziju od koje je živeo, a da su se drugi, pa i vi, pitali umro bi u bedi i gladan.
Zato ga ne svrstavajte među "svetske" naučnike. Može biti samo Amerikanac srpskog porekla.
Inače je nisam nacionalista niti veliki srbin, čak naprotiv, to znaju svi oni koji čitaju moje komentare, ali brate dosta mi vas je više. Nije vam dosta što ste uništi selo gde su mi koreni, koje više ne postoji, oćete i istoriju da menjate.
Ne može!

CATAPA

pre 7 godina

On je bio pronalazac,definitivno genijalan,ali ne i naucnik.On cak nije imao ni potrebno akademsko obrazovanje da bi se zvao naucnikom.
(Surovi, 22. avgust 2016 15:36)
Jedinica jačine magnetnog polja zove se Tesla. Nije da se naučna zajednica nije izjasnila o tome da li je Tesla naučnik, nego što šovinisti i budale ne priznaju ni nauku.

neutralni felsh

pre 7 godina

... ali se plasim da nas kao naciju ovo svakodnevno velicanje i izmisljanje sve ludjih i ludjih stvari vezanih za njih, kao i stalno zaklanjanje iza njih i besomucno hranjenje nacionalnog ega, ne vodi ozdravljenju. Naprotiv. Zapravo ne vodi nicemu osim sve jacoj kolektivnoj frustraciji, jer eto mi smo najgenijalniji a niko nas ne razume i svi su protiv nas, i sve vecoj izolaciji od realnosti... A i Olimpijske igre u krajnjoj liniji imaju tu funkciju... Nisam nista pametniji od toga sto mi je Tesla navodno zemljak, nista bolji teniser sto je Djokovic Srbin, niti bolje igram vaterpolo/kosarku/odbojku zato sto grupe momaka/devojaka iz moje zemlje to rade nesto bolje od nekih drugih...
(xyz, 22. avgust 2016 16:41)


bravo!

Istorija, uciteljica zivota

pre 7 godina

@ Može biti samo je*an. CIA je osnovana 1947 godine. Tesla je umro 1943. To mora da je bila beba CIA jos u maminom stomaku.

pedja

pre 7 godina

Sledece je da je Tesla predvideo lek za sidu, da je predvideo postojanje ledenog srca na Plutonu i sl. Ne preterujte vise. Pisite malo o pravom srpskom naucniku Milutinu Milankovicu.

Može biti samo je*an

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
Cvrc.....

Bosanac

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....

Triput

pre 7 godina

"je ... naveo da bi takva "vozila i plovila" mogla da se koriste za ... "ubijanje i hvatanje kitova ...". "

Uprkos tome što je bio Amerikanac, Tesla-san je bio veliki prijatelj Japana...

hiavata

pre 7 godina

Na slici je plovilo a ne letelica. Za daljinski kontrolisano Teslino plovilo vec odavno znamo. Za raznorazne letelice, vozila, plovila takodje, prave se jos od 80tih kao igracke a postoje jos pre drugo svetskog rata. Jedino sto je novo je izraz "drone", u ovom clanku.

Ono sto je danas aktuelno i sto je i dovelo do ovolikog napretka su letelice nakrcane senzorima koje su sposobne za kompletno autonomne zadatke zahvaljuci racunarima, a sve to dostupno sirokim narodnim masama.

Klaus

pre 7 godina

"Najveća vrednost mog izuma bi bio njegov uticaj na ratovanje i naoružanje. Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama", naveo je Tesla.

Takvu moć imaju i atomske bombe, pa evo 70 godina nije bilo dana bez rata. Nema nama pomoći, uništićemo sami sebe!

mir svima

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....
(Bosanac, 22. avgust 2016 14:24)

Prilicno sam siguran da bi ti sa istim zarom raspravljao i o najkomplikovanijim Teslinim izumima i pored toga sto ih ni najmanje ne razumes. Vec prva recenica tvog komentara je beznadezno posvadjana sa logikom i istinom. Ali da si ziv i zdrav i da naucis vremenom pa da ti plus dam.

Surovi

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Može biti samo je*an, 22. avgust 2016 14:27)
O cemu ti covece pricas?
CIA '43' godine,rusi i teslina dokumentacija?
Vece gluposti odavno nisam cuo!

Istina je sledeca:
Posle Tesline smrti,njegova dokumentacija je uzeta od strane FBI agenata i detaljno proucena.Najveci deo te dokumentacije je u BG,u Teslinom muzeju,posto ju je tu zavestao Sava Kosanovic ,Teslin rodjak.

Ono sto je veoma interesantno znatoi jeste da je on bio genije,te da vecinu bitnih izuma uopste nije drzao na pairu ,vec u glavi,posto je bio paranoican i bojao se kradje izuma od konkurencije.Zato danas nemamo bas nijedan podatak o tome sta je radio u Vanderklif tornju,Kolorado Springsu i dokle je stigao u svojim istrazivanjima.
Ne znaju ni amerikanci,a jos manje rusi,posto je to znao samo on.

Tesla nije bio naucnik,te je bio neprihvacen od naucne zajednice.Nije koristio naucne metode,niti se bavio teorijom.On je bio pronalazac,definitivno genijalan,ali ne i naucnik.On cak nije imao ni potrebno akademsko obrazovanje da bi se zvao naucnikom.

NS BOY

pre 7 godina

Ocekuje se kroasan komsija sa nekom svojom povrsnom izjavom o Srbinu Nikoli Tesli. Cekajte samo. Imacete sigurno volje za lupanjem minusa.

Bosanac

pre 7 godina

Iako iz popovske porodice,Tesla nije bio vijernik nego naučnik koji je vjerovao u vanzemaljski život,tvrdeći da je čak i telepatski u kontaktu sa istima,dobivajući od njih,kako sam kaže,sve te informacije i saznanja.E, sad vi skontajte!!!Da li je bio udaren i čvaka ili u tome što je govorio ima istine....A vi koji ga svojatate samo zbog njegovog porijekla bi trebali da shvatite da je on bio kosmopolita i da ga takve niske stvari,poput vašeg nacionalnog ubjeđenja nisu zanimale,čak što više,smatrao ih bezvrijednim u njegovom viđenju svijeta i kosmosa u cjelini.On je bio genijalac koji se u suštini gnusao takvih kao što ste vi i koji je živio samo za svoje izume....(Bosanac, 22. avgust 2016 14:24)

Prilicno sam siguran da bi ti sa istim zarom raspravljao i o najkomplikovanijim Teslinim izumima i pored toga sto ih ni najmanje ne razumes. Vec prva recenica tvog komentara je beznadezno posvadjana sa logikom i istinom. Ali da si ziv i zdrav i da naucis vremenom pa da ti plus dam.
(mir svima, 22. avgust 2016 15:26)

Ma nek si se ti meni javio...Slušaj majstore,znam da vas boli to što je dotični tvrdio stvari koje se nepodudaraju sa vjerom koju vi furate i da je izgleda imao veliki razlog za to.Kad neko tvrdi da se Isus rodio ženi koja onu stvar u životu nije vidjela,onda bi ti trebao da se zapitaš da li ste normalni.Pojam vjere znamo i ja i ti i zato se ne hvataj za riječ ili rečenicu kad vrlo dobro znaš šta sam htio da kažem.Ali,nek si i ti meni živ i zdrav(i nek ti stoji prav)

CATAPA

pre 7 godina

On je bio pronalazac,definitivno genijalan,ali ne i naucnik.On cak nije imao ni potrebno akademsko obrazovanje da bi se zvao naucnikom.
(Surovi, 22. avgust 2016 15:36)
Jedinica jačine magnetnog polja zove se Tesla. Nije da se naučna zajednica nije izjasnila o tome da li je Tesla naučnik, nego što šovinisti i budale ne priznaju ni nauku.

CarloNS

pre 7 godina

Kao da niko nema saznanja da je CIA "posetila" Teslin stan čim je preminuo..
I gle čuda, niko posle toga nije znao, gde je njegova obimna naučna dokumentacija sa svim njegovim izumima i pronalascima...
Oteto, prokleto...
U svakom slučaju, većinu te dokumentacije su Rusi već "nekako" dobili pre CIA-e...
Cvrc.....
(Može biti samo je*an, 22. avgust 2016 14:27)

Mnogo gluposti na tako malom prostoru. CIA čekala da Tesla umre?! Pa Tesla je živeo skoro 90 godina, mogli su da mu ulaze u stan i preturaju po dokumentaciji skoro svaki dan. Većinu pronalazaka Tesla je izumeo do 1900-te godine.

Lala iz Banata

pre 7 godina

"...Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama", naveo je Tesla."

Bože, koja naivčina!

Istorija, uciteljica zivota

pre 7 godina

@ Može biti samo je*an. CIA je osnovana 1947 godine. Tesla je umro 1943. To mora da je bila beba CIA jos u maminom stomaku.

neutralni felsh

pre 7 godina

... ali se plasim da nas kao naciju ovo svakodnevno velicanje i izmisljanje sve ludjih i ludjih stvari vezanih za njih, kao i stalno zaklanjanje iza njih i besomucno hranjenje nacionalnog ega, ne vodi ozdravljenju. Naprotiv. Zapravo ne vodi nicemu osim sve jacoj kolektivnoj frustraciji, jer eto mi smo najgenijalniji a niko nas ne razume i svi su protiv nas, i sve vecoj izolaciji od realnosti... A i Olimpijske igre u krajnjoj liniji imaju tu funkciju... Nisam nista pametniji od toga sto mi je Tesla navodno zemljak, nista bolji teniser sto je Djokovic Srbin, niti bolje igram vaterpolo/kosarku/odbojku zato sto grupe momaka/devojaka iz moje zemlje to rade nesto bolje od nekih drugih...
(xyz, 22. avgust 2016 16:41)


bravo!

xyz

pre 7 godina

Sve mi se vise cini da je Tesla tu da resi neke psiholoske traume koje mi kao narod imamo. Da nije njega verovatno bismo izmislili nekog drugog. Kao sto je za danasnjicu to Djokovic. Verovatno je bio genijalan, kao sto je Djokovic uostalom danas zaista maestralan - ali se plasim da nas kao naciju ovo svakodnevno velicanje i izmisljanje sve ludjih i ludjih stvari vezanih za njih, kao i stalno zaklanjanje iza njih i besomucno hranjenje nacionalnog ega, ne vodi ozdravljenju. Naprotiv. Zapravo ne vodi nicemu osim sve jacoj kolektivnoj frustraciji, jer eto mi smo najgenijalniji a niko nas ne razume i svi su protiv nas, i sve vecoj izolaciji od realnosti... A i Olimpijske igre u krajnjoj liniji imaju tu funkciju... Nisam nista pametniji od toga sto mi je Tesla navodno zemljak, nista bolji teniser sto je Djokovic Srbin, niti bolje igram vaterpolo/kosarku/odbojku zato sto grupe momaka/devojaka iz moje zemlje to rade nesto bolje od nekih drugih...

CATAPA

pre 7 godina

Ovo je bežični brodić koji je izmislio Tesla.
(Molim lepo, 22. avgust 2016 16:26)

"Drone" izvorno znači trut, a pre nego što su napravljene bespilotne letilice, tako su nazivana bespilotna plovila (verovatno zbog zujanja motora). Danas se zaista i u engleskom govornom području prvenstveno vezuje uz letilice što je verovatno i uzrok nesporazuma.
Tesla jeste napravio prvi dron, ali ne ono što danas pod tim podrazumevamo. Svet, pa tako ni jezik, nije nastao juče ili prekjuče.

Nema na čemu i drugi put, Molim lepo.

*

pre 7 godina

@Surovi
Ne, on je bio naucnik. I to naucnik koji je unapredio nauku i uz to i uspeo da patentira vise stotina izuma. Danas naucnici uce ono sto je on uveo u nauku. A ako mislis da je naucnik svako ko zavrsi neki fakultet, onda ti pojma nemas. Nije ni Da Vinci bas imao gomilu diploma, ni doktorat, pa je ipak naucnik.

Boske

pre 7 godina

@Bosanac
Moze biti da Tesla nije bio vjernik (iako se molio Bogu svakodnevno), ali sasvim sigurno nije bio ni Bosnjak, ni Hrvat. Bio je Srbin, na cijoj sahrani se, njegovom zeljom, pjevala "Tamo daleko". A kosmopolitizam ne moze obrisati porijeklo, niti iskljucuje ljubav prema svom narodu - to znam i po sebi.
E sad, neke to boli, ali to je njihov problem. U zdravlju!

Pop

pre 7 godina

bodamac
Kao prvo slažem se da je bio malo udaren pred kraj života, ali isto tako je nesporno da je bio jedan od najvećih svetskih naučnika u istoriji. Bio je kosmopolita ali nikad nije zaboravio srpske korene. Na kraju krajeva, Srbija mu je davala penziju od koje je živeo, a da su se drugi, pa i vi, pitali umro bi u bedi i gladan.
Zato ga ne svrstavajte među "svetske" naučnike. Može biti samo Amerikanac srpskog porekla.
Inače je nisam nacionalista niti veliki srbin, čak naprotiv, to znaju svi oni koji čitaju moje komentare, ali brate dosta mi vas je više. Nije vam dosta što ste uništi selo gde su mi koreni, koje više ne postoji, oćete i istoriju da menjate.
Ne može!

doberman

pre 7 godina

zanimljiva bozija krearura, a ono drugo, nit mu je na sarani svirala USA himna niti NDH, nit su ispaljivani plotuni, sviralo se tamo daleko, kremirali ga protestanti jer je to bio jedini nacin da zemni ostaci dodju kuci i meni je to bas bitno!

Znanje imanje

pre 7 godina

(Surovi, 22. avgust 2016 15:36) - Batalio je studije elektrotehnike jer je shvatio da tamo samo gubi vreme. Pitao je tadasnjeg profesora da li misli da ce jednog dana biti konstruisan motor bez cetkica, ovaj mu odgovorio: "Gospodine Tesla vi ste zaista brilijantan student, ali tako nesto nece biti izmisljeno". Par godina kasnije Tesla je napravio prvi asinhroni motor. Koristio je metodu mentalne vizualizacije, sedeo bi satima nepomicno i u glavi sastavljao svoje pronalaske. Svaki pojedinacni sraf. Kad bi zavrsio, dao bi asistentima jasne instrukcije kako to da naprave. Sve je odmah iz prve radilo, tacno kako je zamislio. Naravno niko osim njega nije znao kako. Tek godinama kasnije su napravljeni matematicki modeli. Za sebe je rekao: "Ako se razmisljanje smatra radom, ja sam najveci radnik na svetu. Ako pak ne, ja sam najveci dokolicar."