SpaceX obustavio lansiranje zbog zalutalog broda (VIDEO)

U nedelju uveče propuštena je prilika da SpaceX uđe u istoriju istraživanja svemira.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

19:39

SpaceX obustavio lansiranje zbog zalutalog broda (VIDEO)
Foto: Screenshot

Zbog serije nepredviđenih problema koji su otpočeli sa zalutalim brodom, plan za lansiranje napušten je bukvalno u poslednjoj sekundi pre potisnuća rakete Falcon 9.

Iako je odbrojavanje došlo do nule, iako je izgledalo da će raketa svakog trenutka poleteti, glavni kompjuter je blokirao rad glavnog motora. Na svu sreću, raketa i pogonski sistem su netaknuti tako da gubici kompanije SpaceX neće biti preveliki.

Problemi su se počeli nizati kada je platformi sa koje je Falcon 9 trebalo da poleti, jedan civilni brod prišao preblizu. Odbrojavanje je restartovano nakon čega se je brod otplovio na sigurnu udaljenost. Ipak, u međuvremenu se nešto desilo sa pogonskim gorivom.

"Poletanje je odloženo zbog aktiviranja alarma koji nagoveštava slabu snagu pritiska. Zbog čekanja da se brod udalji, povišena je temperatura kiseonika, a stvorio se i balon helijuma", objasnio je osnivač kompanije Ilon Mask.

Lansiranje u nedelju moglo je ući u istoriju, ali ne zbog poletanja nego zbog spuštanja koje bi usledilo. Naime, SpaceX je već nekoliko puta bezuspšno pokušao da vertikalno spustiti raketu na plutajuću platformu lociranu na vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: