Gde je nestala američka kolonija?

Novo proučavanje mape stare 425 godina moglo bi da pomogne naučnicima u razumevanju šta se dogodilo sa Izgubljenom kolonijom, naseljenicima koji su nestali sa britanskog ostrva Roanoke krajem 16. veka.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

09:03

Default images

Stručnjaci Britanskog muzeja i Fondacije Prva kolonija sastali su se u Čepel Hilu u Severnoj Karolini kako bi ponovo razmotrili mapu Virdžinije i Severne Karoline koju je 1580-ih nacrtao istraživač Džon Vajt i koja se od 1866. nalazi u Britanskom muzeju.

"Verujemo da smo pronašli dokaz koji pokazuje da su se doseljenici selili ka zapadu do ušća reka Čovan i Roanoke", rekao je Džejms Horn potpredsednik Fondacije kolonijalnog Vilijamsburga i autor knjige o Izgubljenoj koloniji.

"Oni su planirali da stvore naselje i smatramo da je taj njihov plan ubeležen simbolom na mapi", dodao je on.

Uz mapu su priložena dva komada tkanine. Na jednom se, kako se čini, samo ispravlja greška na mapi ali se na drugom na kome se nalazi današnja oblast Berti na severoistoku Severne Karoline nalazi znak koji bi mogao da označi tvrđavu. Još jedan simbol koji bi mogao da označava drugačije utvrđenje nalaži se na dnu mape.

Američki i britanski naučnici veruju da bi taj simbol utvrđenja mogao da pokazuje gde su naseljenici otišli.

Muzeji su saopštili da ta oznaka označava put ka Džejmstaunu.

Vajt je mapu napravio kada je putovao na ostrvo Roanoke 1585. godine na ekspediciji kojom je komandovao ser Ralf Lejn. Godine 1587. godine druga kolonija od 116 engleskih naseljenika došla je do ostrva predvođeni Vajtom. On je potom krenuo ka Engleskoj po namirnice ali se vratio tek 1590. zbog rata između Engleske i Španije.

Kada se vratio, naseljenika nije bilo. Vajt je znao da je većina naseljenika planirala da se preseli 50 kilometara dublje u kopno. Jedini trag koji je pronašao o sudbini ljudi je reč "croatoan" urezana u jednom stubu što je brojne istoričare navelo na pomisao da su se belci pridružili Indijancima na danasnjem Hateras ostrvu.

Otkriće simbola tvrđave nudi prvi novi trag posle više vekova o sudbini naseljenika, rekli su stručnjaci.

Arheolozi će sada morati da traže dozvolu za kopanje u okolini Džejmstauna jer je zemlja na kojoj se možda nalazi naselje privatno vlasništvo tako da istraživanja neće uskoro početi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: