Život

Nedelja, 13.12.2020.

11:40

Besplatne pice - ko nema da plati

Dve nevladine organizacije iz Napulja u saradnji sa vlasnicima lokalnih picerija organizovale su besplatnu podelu pice, oko 500 dnevno, porodicama koje su, zbog kovida19, došle u naročito tešku situaciju, piše onlajn novina “Panpejdž”.

Izvor: Tanjug

Besplatne pice - ko nema da plati
Foto: Depositphotos / photography33

Predsednik "Aszdoka", jedne od organizacija koja je pokrenula incijativu Djanfranko Vursberg kaže da "sa solidarnšću pokušavaju uneti malo topline u kuće onih koji zbog pandemije često nemaju dovoljno za hranu".

"Još u prvom talasu pandemije organizovali smo nešto slično, sa hlebom, i ta akcija i dalje traje. Svaki dan podelimno za 300 porodica besplatnu štrucu hleba, zahvaljujući donacijama pojedinaca i vlasnika raznih firmi koji su se uključili u akciju. Za nas Napolitance piza "Margerita" je simbol sreće", kaže Vursberg. Predsednik druge nevladine organizacije "Drugi Napulj", Antonio Lučidi kaže da su motivisani činjenicom da u brojnim napolitanskim porodicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, jer su, zbog pandemije korona virusa, izgubili posao i ostali su bez primanja.

U Napulju se neguje višedecenijska tradicija solidarnosti sa onima "koji nemaju", zvana "kafe sospezo", a sastoji se u tome da mušterija u baru plati svoju, ali i ostavi novac za još jednu kafu onome ko nema novca da je plati.

Zaniljivo je da je pre par godina slična akcija pokrenuta na severu Italije, u bogatom Trstu, gradu kafe, ali se nije ukorenila pa je ideja brzo zaboravljena. U Italiji, prema računu statističkog instituta, više od 6 odsto porodica živi u apsolutnom siromaštvu, a 16 miliona Italijana su na granici siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: