Na Zemlji uskoro 9,3 milijarde ljudi

Broj stanovnika Zemlje do polovine ovog veka trebalo bi da se uveća za 2,7 milijardi na 9,3 milijarde lica, saopštila je američka nevladina organizacija za informacije o kretanju stanovništva.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2007.

12:15

Default images

Podaci organizacije ukazuju da će Indija 2050. imati najviše stanovnika u svetu jer će tu azijsku zemlju naseljavati blizu 1,75 milijardi žitelja.

Drugo mesto na rang-listi najnaseljenijih država polovinom ovog veka trebalo bi, prema proceni američkih stručnjaka, da zauzme Kina, s više od 1,43 milijarde ljudi.

Na trećem mestu globalne liste nalaziće se SAD, gde bi broj stanovnika u naredne 43 godine trebalo da se uveća na oko 420 miliona.

Stanovništvo Indonezije uvećaće se do polovine veka na 297 miliona, Pakistana na 295, Nigerije na 282 miliona i Brazila na 260 miliona ljudi. Bangladeš bi do tada trebalo da ima 231 milion stanovnika, Demokratska Republike Kongo 187 i Filipini 150 miliona ljudi.

Narednih decenija najbrži rast stanovništva trebalo bi da ima Indija, u kojoj će se broj žitelja uvećati za više od 600 miliona u odnosu na sadašnji nivo.

Rast stanovništva u Kini, koju sada naseljava blizu 1,32 milijarde ljudi, biće osetno skromniji, dok se očekivani skok stanovništva u SAD, za više od sto miliona u odnosu na trenutni nivo, može oceniti kao veoma solidan.

Isto se može reći i za većinu drugih zemalja koje se sada nalaze u grupi od desetak najnaseljenijih, izuzimajući Rusiju i Japan, u kojima će se broj žitelja smanjiti.

Naročito dramatične demografske promene američki specijalisti predviđaju u Rusiji.

Stanovništvo najprostranije zemlje sveta, koja zauzima površinu veću od 17 miliona kvadratnih kilometara, trebalo bi do 2050. da se svede na 109 miliona, oko 32 miliona manje u odnosu na sadašnji nivo.

Nepovoljna demografska situacija u Rusiji vidljiva je i na osnovu podataka da prosečan životni vek muškaraca u toj zemlji ne premašuje 59 godina, dok žene u proseku žive 72 godine.

Nivo smrtnosti dece u Rusiji iznosi čak deset odsto, a udeo žitelja mlađih od 15 godina u ukupnom stanovništvu je svega 15 procenata, dok stariji od 65 godina čine 14 odsto stanovništva.

U Rusiji se godišnje obavi bezmalo dva miliona nasilnih prekida trudnoće, pa je to, osim veoma niskog životnog standarda i slabe zdravstvene zaštite širokih slojeva stanovništva, osnovni razlog sadašnje i očekivane demografske katastrofe, navode domaći eksperti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: