Tamna strana Dana zaljubljenih: Žrtvovali koze i pse, pa leševima tukli žene

Znamo da su stari Rimljani imali čudne običaje, no Luperkalije koje su slavili između 13. i 15. februara bile su posebno "čudne". Naime, stari običaj bio je da se tada čisti grad od zlih duhova. Samim time, prizivala bi se plodnost, ali i zdravlje. Običaj je nalagao da glava kuće žrtvuje kozu i psa, a onda njihovim leševima udara ženu - kako bi ona postala što plodnija.

Izvor: B92

Nedelja, 13.02.2022.

11:36

Tamna strana Dana zaljubljenih: Žrtvovali koze i pse, pa leševima tukli žene
Foto: Profimedia

"Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene je zapravo trebalo da se nude muškarcima da ih udaraju. Verovale su da će ih to učiniti plodnijima", rekao je Noel Lenski, istoričar sa Univerziteta Kolorado u Boulderu.

Naime, prema starom verovanju, ova je svetkovina nastala od još ranije svetkovine koja se zvala Februa, a samo njeno ime dolazi od latinskog naziva za mesec februar.

Ako idemo još dalje u etimologiju, sam naziv za februar dolazi od Feba, odnosno Apolona. Sam bog Apolon nosio je naziv Feb. Poznata je stara latinska izreka koja kaže: "Posle oblaka, feb", a danas nam je mnogo poznatija u obliku: "Posle kiše, dolazi sunce". No, ovo nije čas latinskog.

Vratimo se na Luperkalije.

Bog koji se slavio na Luperkalijama bio je Luperk, a sveštenici koji su vodili celu svetkovinu zvali su se "vučja braća".

Luperkal je bila i pećina gde je, prema predaji, vučica podojila Romula i Rema.

Postojao je i običaj prema kojem bi organizovali i svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci izvlačili imena žena. Potom bi se spojili i ostali zajedno tokom festivala, a možda i kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: