Stigao snimak i od kineskog rovera sa Marsa VIDEO

Kineska svemirska agencija (CNSA) je objavila video-snimak na kom se vidi kretanje njenog rovera Džurong na površini Marsa. Snimak je zabeležen bežičnom kamerom koju je na površinu postavio robot.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2021.

13:27

Stigao snimak i od kineskog rovera sa Marsa VIDEO
Foto: Profimedia

Objavljen je i snimak koji prikazuje sletanje ovog rovera, koje se desilo u maju ove godine. Na njemu je vidljiv trenutak kada se aktivira padobranski sistem kojim se rover spustio na Mars.

Drugi uspešan pokušaj: Rover Džurong se spustio na površinu Marsa FOTO

Rover ili vozilo Džurong ima šest točkova i koristi se za istraživanje područja Marsa koje je poznato kao "Utopia planitia". Iz CNSA su saopštili da se rover kretao 236 dana u 42 Marsova sola. Sol je Marsov dan koji traje nešto duže od dana na planeti Zemlji - 24 sata i 39 minuta.

Rover na Marsu snimio neobične svetleće oblake FOTO

Spomenuti snimci su poslati na Zemlju putem satelita "Tianwen-1". Naučnici se nadaju da će ovaj rover najmanje 90 Marsovih dana vršiti istraživanje. Sličan je Nasinim roverima Spirit i Oportuniti, koji su napravljeni početkom dvehiljaditih, i težak je 240 kilograma, piše BBC.

"Čujete li? Ovo sam ja dok se vozim preko kamenja na Marsu"

Snimak je objavljen u trenutku kada Komunistička partija Kine obeležava 100 godina postojanja. Na priloženom snimku prvo se vidi trenutak spuštanja kineskog rovera, a zatim i njegovo kretanje na Marsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: