Prva posada raketom Spejs Iks-a ka ISS već u junu 2019.?

Američka svemirska agencija NASA objavila je da će prvi let rakete Spejs Iks s dvoje astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) biti u junu 2019. godine.

Život

Izvor: B92

Subota, 06.10.2018.

15:00

Prva posada raketom Spejs Iks-a ka ISS već u junu 2019.?
Foto: Getty

Dva meseca nakon toga do ISS-a bi trebalo da odleti svemirska letelica koju je konstruisao Boing.

Do sada je već bilo nekoliko odlaganja ovog puta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, a to, navodi britanski Telegraf, nije ništa čudno u području svemirskih istraživanja.

Navodi se tako da je i ovaj datum podložan promeni.

"Datumi lansiranja su i dalje pod znakom pitanja i očekujemo da bi oni mogli da se promene s približavanjem lansiranja. To su nove rakete i inženjerske ekipe imaju dosta posla pre nego što sistemi ne budu spremni za poletanje", rekao je direktor odseka za privatne letove u NASA Fil Mekalister.
Foto: Getty
On je dodao da su to nove letelice, a da ekipe inženjera imaju puno posla pre nego što sistemi budu spremni za poletanje.

Ova dva leta smatraju se testovima u kojima će po dva astronaut iz obe rakete provesti po dve nedelje na ISS-u a zatim će se vratiti na Zemlju.

Pre toga, Spejs Iks će da obavi testiranje bez ljudske posade u januaru 2019., a Boing u martu iste godine.

Od 2011. NASA je morala da koristi mesta na ruskim Sojuzima kako bi poslala svoje astronaute na ISS.

NASA je od 2011. bila primorana da plaća mesta na ruskim "Sojuzima" da bi slala astronaute na ISS. Američka agencija se nada da će letovi SpejsEksa i Boinga biti uspešni jer ugovor s Rusijom ističe u novembru 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: