Vanja Grbić: Najvažnije je verovati u sebe i svoj tim

Posvećenost, strpljenje, verovanje u sebe i u svoj tim, najvažnije su vrednosti koje je naš proslavljeni odbojkaš Vladimir Vanja Grbić istakao u okviru drugog „Smart Breakfast“ događaja Američke privredne komore u Srbiji.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

12:18

Default images

U skladu sa ciljem projekta „Smart Breakfast“, prvi Srbin odbojkaš u „Kući slavnih", sportista koji je mnoge generacije motivisao da se bave ne samo odbojkom nego sportom uopšte, podelio je svoju priču o uspehu i liderstvu. Na taj način, članovi Američke privredne komore imali su priliku da saznaju koje su to vrednosti koje su ga vodile, a kojima bi celokupno društvo trebalo da stremi.

“Svi mi na određeni način pripadamo jednom timu. Tim nije skup najboljih pojedinaca, nego onih koji najbolje prave koheziju zajedno, a lideri su oni koji treba da vode ka putu kohezije, odnosno ka mestu i ideji gde treba da se stigne”, istakao je Vanja.

Prisećajući se svoje karijere, od prvih odbojkaških koraka do igranja za najpoznatije svetske timove, Vanja je istakao da svako od nas tokom života pripada različitim timovima, bilo da je u pitanju porodica, kompanija, društvo ili sportski klub. Da bi svaki taj tim mogao da funkcioniše, neophodno je da svako zna svoju ulogu u timu. U timovima u kojima je igrao, Vanja je najčešće imao ulogu lidera koji vodi tim na putu do uspeha, a prema njemu, lider je osoba koja ima najviše energije, koja možda i nije najbolja u timu, ali mora biti najodgovornija i najposvećenija.
Vanja se dotakao i jednog od najblistavijih trenutaka u svojoj karijeri, kada je sa reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Nakon nekoliko početnih neuspešnih mečeva, ceo tim je zahvaljujući strpljenju i veri u uspeh, preokrenuo rezultat u svoju korist i popeo se na najviše odličje. Vera u uspeh je upravo jedna od najvažnijih vrednosti koja ga vodila tokom života i karijere. „U svemu što radite morate da verujete u sebe i da imate strpljenja”, izjavio je Vanja Grbić.

Međutim sport, kao ni život, ne sastoji se samo od pobeda i uspeha, već se vrlo često dogode i porazi. “Greške i porazi su sastavni deo procesa. Apsolutno sam siguran da bez poraza čovek ne može da dostigne ostvarenje vrhunskog potencijala, dok pobeda stvara euforiju i tako prkiriva greške”, naglasio je Vanja.

Nakon uspešne odbojkaške karijere, svoje liderstvo Vanja Grbić je sa terena preneo i na druge oblasti, baveći se društveno odgovornim projektima kao što su edukacija mladih, promovisanje zdravih navika i poribljavanje reke Drine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: