- Eucerin Leto -

Šminka, pušenje i šećer samo su neki od uzročnika akni

Nema osobe na svetu koja ne želi da ima besprekorno čisto lice. To je, nažalost, ponekad veoma teško, pogotovo ako genetika nije umešala prste i promešala vam “dobre karte”. Mnogi se i danas, u zrelom dobu, muče sa raznim bubuljicama, mitiserima, ali i aknama na licu.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Ako niste sreće da vam je genetika podarila čisto i sjajno lice, onda već odavno znate da je veoma važno da kožu negujete i redovno održavate njenu higijenu. Akne, koje su najvidljivije na licu, itekako mogu da smetaju, a mogu da budu pokazatelj nekih veoma ozbiljnih problema.

Iako se uglavnom pojavljuju tokom puberteta, u skladu sa hormonskim promenama, nije retko da se one „održavaju u životu“ i u odraslom periodu. Istraživanja pokazuju da akne „pogađaju“ od 80 do 90 odsto mladih, ali da samo 20 do 30 odsto njih zatraži lekarsku pomoć.

Poslednjih godina, sve više odraslih, pogotovo žena, bori se sa aknama i kasnije tokom života. Najčešće se javljaju na licu, ali nije čudno i da se pojavljuju na vratu, ramenima i leđima.

Njihovom stvaranju doprinosi četiri faktora i to su seboreja, odnosno prekomerno lučenje sebuma, hiperkeratoza (zadebljanje spoljnog dela kože), nakupljene bakterije (bakterijska kolonizacija) i zapaljenje.

Kao glavni uzrok i okidač nastanka akni smatraju se hormoni, te se zbog toga one češće javljaju upravo kod tinejdžera, kada su oni „najaktivniji“.

Za razvoj akni, pored hormona, može da bude „zaslužna“ i pojačana osetljivost lojnih žlezdi. Ove žlezde su, naime, naročito osetljive na hormone, pa se tako akne mogu pojaviti kod žena koje imaju poremećaj, koji je nastao disbalansom hormona, kao što je, na primer, sindrom policističnih jajnika.

Jedan od uzročnika nastanka akni mogu da budu i lekovi poput steroida i litijuma.

Iako nisu direktan uzročnik, postoje određeni „okidači“ za nastanak i razvoj akni poput ishrane koja je bogata ugljenim hidratima ili prekomerna konzumacija kravljeg mleka i mlečnih proizvoda. Pušenje, takođe može da podstakne nastanak akni, ali i šminka, koja začepljuje pore. Određeni preparati za negu kože takođe mogu da uzrokuju nastanak akni, pa dobro proveravajte šta nanosite na istu.

Kada je reč o lečenju akni dobro je posavetovati se sa lekarom šta vam je činiti, a oni koji sa njima imaju problem mogu da koriste preparate za čišćenje, toniranje i negu kao što je Eucerin DERMOPURE linija.

Takođe, ovim osobama može da bude propisana i medicinski terapija, kao što je terapija retinoidima ili oralnim antibioticima, ili kombinacija oba.

Svakodnevno treba i da koristite, pogotovo leti, preparate za zaštitu od sunca, koji su posebno formulisani za masnu i kožu sklonu aknama kao što Eucerin Gel-krem Oil control za zaštitu od sunca SPF 30 ili SPF 50+.

Eucerin leto | PR

Šta kad koža "popuca"?

Gotovo da nema devojke ni žene na svetu koja se bar jednom u životu nije susrela sa strijama. Samo jedan pogled na njih stvara paniku i pitanja kako ih zaustaviti, ukloniti i makar malo "zamaskirati". Ako ne u pubertetu, tokom rasta, onda će se one sigurno javiti tokom trudnoće.

Eucerin Leto utorak 31.07. 10:04

Da li kosa opada zbog peruti?

Perut pogađa svaku drugu odraslu osobu, a koliko god se trudili, bele ljuspice teško da možete tek tako da sakrijete. Vidljive su u korenu kose, a pogotovo na tamnoj odeći, pa se mnogi osećaju veoma nesigurno zbog perutanja kože glave. Perut podjednako “napada“ i muškarce i žene, a ono što je važno jeste da ovo oboljenje može da se kontroliše, samo je važno da mu otkrijete uzrok.

Eucerin Leto ponedeljak 30.07. 09:59

Da koža "prebrzo"ne ostari

Prekomerno izlaganje suncu neće dovesti samo do crvenila i ozbiljnihih opekotina na koži, već će ona mnogo brže i da stari. Nije sunce naravno jedini razlog zbog kojeg će vaša koža početi brže da stari, to se dešava, između ostalog, i zbog stresa, manjka sna, previše cigareta, alkohola, crvenog mesa...

Eucerin Leto nedelja 22.07. 11:58 Komentara: 4

Naučite da "čitate" oznake na kremama za zaštitu od sunca

Pred nama je još vrelih dana, a mnogi se tek sada pripremaju za letovanje, pa je osim kupovine kupaćeg kostima, novih naočara za sunce, modernog šešira, na spisku sigurno i krema za zaštitu od sunca. Da biste znali koju kremu da kupite, neophodno je i da znate šta sve skraćenice znače i na šta sve treba da obratite pažnju.

Eucerin Leto sreda 18.07. 12:22

Kako do glatkog lica bez ili sa manje bora?

Bore oko očiju, usana i na čelu devojke počinju da primećuju u ranoj mladosti. Iako je tada dovoljno lice negovati običnom kremom, kada uđete u tridesete, potrebno je odabrati onu koja će najbolje odgovarati vašem licu.

Eucerin Leto subota 14.07. 08:37

Da alergija ne upropasti letovanje

Crvenilo, svrab, bele piknice i mehurići na koži znak su alergije na na koži, a koji mogu da se pojave već posle svega nekoliko minuta sunčanja. Dosadan i neprijatan svrab i bubuljice mogu bukvalno da vam upropaste letovanje i odmor.

Eucerin Leto četvrtak 12.07. 10:47
strana 1 od 2 idi na stranu