Jedna jutarnja navika može biti uzrok visokog pritiska: Oprezno sa negom zuba

Da li koristite vodu za ispiranje usta ujutru? Ovo možda nije dobra ideja, otkrivena je neverovatna povezanost sa njihovom upotrebom i visokim krvnim pritiskom.

Zdravlje

Izvor: Živim.hr

Četvrtak, 17.11.2022.

09:45

Default images
Foto: Shutterstock/goffkein.pro

Veoma je važno voditi računa o oralnoj higijeni, ali upotreba tečnosti za ispiranje usta možda nije najbolja ideja. Naime, nedavna istraživanja su pokazala da upotreba nekih tečnosti za ispiranje usta može izazvati porast krvnog pritiska. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom čini više štete nego koristi. Kako je to moguće?

Kao i creva, usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnotežen mikrobiom usne duplje pomaže u održavanju zdravlja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, ta ravnoteža može biti narušena upotrebom tečnosti za ispiranje usta.

Dobre bakterije u usnoj duplji omogućavaju pretvaranje dijetalnih nitrata (obično u povrću) u azot-oksid, a ovaj molekul pomaže u održavanju zdravih vrednosti krvnog pritiska. Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku supstancu zvanu hlorheksidin, koja može ubiti bakterije koje proizvode azot-oksid u ustima. Studija u kojoj je učestvovalo 26 ispitanika pokazala je da je upotreba vode koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno tokom nedelju dana bila povezana sa značajnim povećanjem gornjeg pritiska.

Dobre vesti

"Znamo da niko ne može da bude dobro bez adekvatne količine azot-oksida u telu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svakodnevno koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usta, koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju azotnog oksida. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom i danas više šteti nego koristi" rekao je rukovodilac studije prof. Nejtan Brajan, dodajući da bi njihovo otkriće takođe moglo da objasni zašto dve od tri osobe sa visokim krvnim pritiskom ne uspevaju da kontrolišu krvni pritisak lekovima.

Dobra vest je da su naučnici otkrili da se dobre bakterije vraćaju u usnu duplju nakon prestanka upotrebe tečnosti za ispiranje usta hlorheksidinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: