Maris: Deca sa stomačnim problemima su dobro; "Oboljenje kratko traje, a lako se prenosi"

Zbog tegoba izazvanih norovirusom, osnovci i nastavnici iz OŠ "Jovan Miodragović" su se vratili kući, a epidemiološkinja Slavica Maris je potvrdila da su deca dobro.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Jarun Ontakrai
Foto: Shutterstock/Jarun Ontakrai

"Dobro su i oporavljaju se sva deca iz OŠ "Jovan Miodragović", koja su imala stomačne tegobe, a boravila su u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji, izjavila je danas Tanjugu epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje je 19. maja elektronskim putem obavešten od kolega iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara o obolevanju 19 dece sa stomačnim tegobama iz OŠ “Jovan Miodragović”, a koja su boravila u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji.

"Istog dana, naš Centar je započeo sa epidemiološkim istraživanjem pri čemu smo utvrdili da se od 12. do 19. maja desila epidemija gastrovirusne infekcije izazvana norovirusom, u kojoj je ukupno oboleleo 137 učenika i sedam nastavnika. U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja”, rekla je Maris.

"Ovo oboljenje je izuzetno impulsivno, naglo nastaje i može delovati dramatično, ali jako kratko traje, simptomi se završavaju u okviru jednog ili dva dana, ali može izazvati naročito kod manje dece dehidrataciju, pa je zbog toga veoma važno da tokom ovakvih simptoma uzimamo dovoljno tečnosti", kazala je Maris.

S obzirom na to da smo mi dobili informaciju o epidemiji kada je ona završena, 19. maja je registrovan poslednji slučaj obolevanja, mi smo organizovali uzorkovanje, tačnije prikupljanje stolica od obolele dece radi virusološke i bakteriološke analize stolica. U toku ovog prikupljanja smo prikupili tri stolice od dva obolela deteta. U jednom uzorku stolice je dokazano prisustvo norovirusa”, rekla je Maris.

"Prema dostupnim informacijama sva deca su dobro, ona se uspešno oporavljaju. To oboljenje kratko traje, ali se lako prenosi i to putem konzumiranja hrane koja je kontaminirana i vode, direktnim kontaktom sa obolelom osobom kao i predmeta kontaminiranih predmeta", rekla je Maris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu