Epidemiolog Petrović za B92.net: "Kovid 19 će potisnuti virus gripa"

Prošle godine u ovo vreme, virus gripa nije bio zabeležen, a ako se i javio, njegova jačina je bila neznatna u poređenju sa prethodnim godinama u kojima je bio dominantan faktor. Epidemiolog Radmilo Petrović, istakao je za B92.net da će sve dok je koronavirus aktuelan, virus gripa biti potisnut.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2021.

13:49

Epidemiolog Petrović za B92.net:
Foto:Printscreen/Prva televizija

Brojke zaraženih u Srbiji od koronavirusa za sada rastu, međutim iako je koronavirus dominantan, opasnost od virusa gripa se nekako zaboravila.

Nemački virusolog šokirao izjavom: Vakcinisani da se "namerno" zaraze koronavirusom

Epidemiolog Radmilo Petrović, ocenio je za B92.net da postoji mogućnost da se virus gripa pojavi u populaciji, ali da neće biti ozbiljnije situacije. Kako navodi Petrović, virus gripa je osetljiviji od koronavirusa, pa samim tim neće praviti "problem".

"Koronavirus će potisnuti virus gripa, dokle god traje korona infekcija, virus gripa nema šanse da se pojavi ovde", rekao je Petrović.

Ističe da je nošenje maski, kao preporučena epidemiološka mera za sprečavanje koronavirusa, efikasnije protiv virusa gripa.

Petrović upozorava da će se virus gripa najverovatnije pojaviti tek krajem godine i to u decembru, kada se i inače javlja, ali da će biti nešto slabije aktivnosti.

Dodaje da se ipak treba vakcinisati protiv virusa gripa.

"Ipak se treba vakcinisati i održavati taj imunitet gripa koji je kratkotrajan i traje samo pola godine, svi oni koji primaju vakcinu protiv gripa i dalje treba da se vakcinišu", poručio je on.

Epidemiolog građane ipak savetuje da unose dovoljno vitamina C i D, koji, kako navodi podstiču organizam na snažniji odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: