Studija: Sinofarm efikasan 50,4 odsto

Dve doze vakcine Sinofarma bile su efikasne 50,4 odsto u sprečavanju infekcije kovidom kod zdravstvenih radnika u Peruu, gde se povećava broj obolelih usled prisustva raznih stojeva, a davanje treće, buster doze, može da se uzme u razmatranje, navela je tamošnja državna studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 13.08.2021.

08:40

Studija: Sinofarm efikasan 50,4 odsto
Foto:EPA/CHEMA MOYA

Navodi da je Sinofarmovu vakcinu, kojom se Peru borio protiv žestokog drugog talasa kovida u kojem su dominirali lambda i gama soj, dobilo 400.000 zdravstvenih radnika koji su bili na prvoj liniji fronta, preneo je Rojters.

Većina zdravstvenih radnika dobila je obe doze. "Efikasnost u sprečavanju infekcija nije velika i to je nešto što moramo da razmotrimo kada veliki broj stanovništva dobije obe doze.

Fauči: Dodatna doza samo za one sa oslabljenim imunitetom

Tada možemo da razmatramo o buster dozi, kako bismo pojačali zaštitu za medicinske radnike koji su u neposrednom dodiru sa kovidom", navodi se u studiji koju su objavili naučnici sa Državnog instituta zdravlja i još dva istraživačka instituta.

Modernina vakcina uspešnija od Fajzera protiv delta soja

Vakcina je, međutim, 94 odsto efikasna u sprečavanju smrtnih slučajeva ukoliko se prime dve doze. Neke države, poput Kambodže i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ponudile su svojim građanima vakcine AstraZeneke i Fajzera kao buster dozu, nakon revakcinacije Sinofarmom.

"Najverovatnije da će vam zaista biti potrebna treća doza u nekom trenutku, pitanje je samo kada je najbolje to učiniti i koji tip buster vakcine treba da primite", rekao je za Rojters Leli Solari, jedan od sedam autora studije.

Anesteziolog: "Delta je ista kao i prethodni soj, samo zaraznija"

On je dodao da je efikasnost Sinofarma protiv infekcije niska, ali da je ipak prihvatljiva prema standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Peru je u studiju uključio asimptomatske infekcije, a Solari je upozorio da je većina podataka napravljeno na osnovu iskustava zdavstvenih radnika. Medicinski radnici u Peruu su vakcinisani isključivo Sinofarmom, jer je kineska vakcina prva stigla u južnoameričku zemlju, a kasnije su stanovnici imunizovani i vakcinama Fajzera i Astrazeneke.

Biontek: Treća doza je potrebna nakon 12 meseci

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: