Maske u školama biće obavezne, a sad znamo i koje: Cene danas nešto niže nego u prvom talasu

Dok se školarci i njihovi roditelji spremaju za prvi dan škole 1. septembar i preračunavaju koliko će im maski i novca za njih biti potrebno, mnoge su zbunile na trenutak oprečne tvrdnje epidemiologa iz Kriznog štaba kada je reč o tome kakve maske đaci mogu da nose.

S. Vasić/B. Gigović Grubić
Podeli
Foto: Getty/ Maja Hitij/ Staff
Foto: Getty/ Maja Hitij/ Staff

Pročitajte još:

Dr Pelemiš: "I deca treba da nose maske"

Maska na plus 30: Koje su najbolje? VIDEO

Naime, kako je epidemiolog i članica Kriznog štaba Darja Kisić Tepavčević na jednoj od konferencija za medije rekla, đaci mogu da nose i "obične, pamučne maske", a pojedini mediji preneli su da je epidemiolog dr Predrag Kon, takođe član Kriznog štaba, poručio da đaci mogu da nose samo one troslojne - hirurške maske. To je mnoge roditelje naljutilo, a onda je stigao i demanti samog dr Kona, koji je naveo da tako nešto nije izjavio.

"Moram oštro da demantujem te napise. Nikada nisam rekao da jednoslojne maske ne mogu da se koriste. Ništa se nije promenilo od 11. avgusta, kada smo jasno rekli da deca i nastavnici u školi mogu da koriste bilo koje maske - hirurške, epidemiološke, platnene maske", rekao je Kon.

On je istakao da je pomenuo u jednoj TV emisiji da je bolje koristiti višeslojne platnene maske, koje imaju dva platnena sloja i između šifon, i da takva maska može da zameni hirurške maske.

"Maske više služe za onoga ko dolazi u školu a da ne zna da je zarazan i da može da zarazi druge. On, kao i svi ostali, mora da nosi maske. Ta maska koju zaraženi nosi štiti ostalu decu. Ostali takođe nose maske", naveo je on.

Nije naodmet podsetiti da su maske neophodne u svim zatvorenim prostorima, pa i u školama. Ministarstvo prosvete donelo je smernice kako će i na koji način biti organizovana nastava i boravak u obrazovnim ustanovama.

Pravilna upotreba zaštitnih maski: Evo šta ne smete da radite VIDEO

A koliko to sve košta?

Foto: b92
Foto: b92

Ograničene cene
U "Sl. glasniku RS", br. 35/2020, od 18.03.2020. godine, doneta je Odluka o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, tako da ne prelaze nivo marži tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine. Poslednjom izmenom, od 15.5.2020. god., produžen je period u kom se primenjuju predmetna ograničenja cena i marži za propisanu robu, sa 60 dana na 90 dana.

S tim u vezi, produženo je važenje ograničenja marži za sledeću robu: maske, plastične sa tekstilnim filterom, maske papirne, rukavice, gumene, hirurške i ostale, varikina i ostali dezinfektanti, asepsol i alkohol.

Pandemija je, kako joj i sam naziv kaže, u celom svetu dovela do masovne proizvodnje najrazličitijih maski, pa i do oscilacije cena. Bar kod nas je tako.

Nije tajna da u svakoj krizi neko nađe način da profitira. Ovog puta su to proizvođači i prodavci maski, zbog čega imamo situaciju da u istoj ulici na jednom mestu masku možete da kupite za 85 dinara, a na drugom kraju dve hirurške maske po toj ceni. To što su ograničenja na cene zaštitnih artikala produžena do sredine avgusta evidentno nije ujednačilo njihove cene.

Podsetimo, hirurške maske su, pre svega, koštale između sedam i 15 dinara po komadu, sa pojavom epidemije, cene su išle i do 10 puta više. Epidemioloških KN 95 nigde nije bilo osim na nekim onlajn prodavnicama i koštale su oko 400 dinara, a pamučne su prodavane za oko 200-250 dinara.

Tržišno pravilo da velika tražnja, pogotovo otkad su obavezne, diktira cenu, odnosno utiče na njen rast nije ovog puta došla do izražaja, jer je drugo pravilo - pravilo veće konkurencije nadjačalo ovo prvo i donekle oborilo cene zaštitnih maski.

Foto: B92
Foto: B92

Pročitajte još:

Direktorka Batuta objasnila: Da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima?

Uvedene nove mere i u Novom Sadu: Maske obavezne i na mnogim mestima na otvorenom

Koje su maske najbolje?

Tako sada hirurške maske u državnim apotekama staju između 28 i 35 dinara, u zavisnosti od toga da li ih je proizvela "Galenika" ili su kineske (ove druge). U privatnim apotekama koštaju od 35 do 85 dinara po komadu i cena se ne menja čak i ako uzmete pakovanje od više komada.

Pamučne maske nećete naći u državnim apotekama. Pre će ih biti po velikim marketima, parfimerijama ili na uličnim tezgama i one staju između 150 i 200 dinara ko komadu.

Foto: b92
Foto: b92

KN 95 maski takođe nema u državnim apotekama, a u privatnim koštaju oko 200 dinara, mada ih ima u onlajn prodaji po ceni od 95 dinara plus PDV za svaki komad. Ukoliko želite dostavu umesto da odete u predstavništvo po svoj primerak, treba da poručite maske u vrednosti većoj od 1000 dinara i još da platite dostavu 300 dinara.

Zato nije na odmet da obiđete više objekata kada ih kupujete. A ako uzmemo u obzir koliko nam maski mesečno treba, ni razlika u ceni nije mala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu