Stigli brzi testovi za koronavirus u Infektivnu kliniku

Epidemiolog Branislav Tiodorović potvrdio je da su na Kliniku za infektivne i tropske bolesti KCS stigli brzi testovi za koronavirus, koji će sada biti važna pomoć u narednom periodu

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2020.

16:25

Stigli brzi testovi za koronavirus u Infektivnu kliniku
Foto:depositphotos/IgorVetushko

Tiodorović je naveo da se u stručnom timu razgovaralo o tome koji će se testovi koristiti, te dodao da se brzi testovi ne mogu koristiti od samog početka.

Razlog za to je, pojašnjava, u tome što za takve testove moramo imati osobu koja je prebolela virus u samom početku i od tada je prošlo najmanje 15 do 21 dan, da bi se onda brzi test mogao koristiti kao orijentacija, odnosno da se vidi da li je infekcija "sveža".

"Stigli su testovi na Infektivnu, i to se sad može raditi ako se uzme u obzir da smo mi sada u šestoj nedelji, odnosno imamo ljude koji su obolevali u prvoj, drugoj ili trećoj nedelji", rekao je Tiodorović odgovarajući na pitanje da li su brzi testovi stigli na Infektivnu i kada će početi upotreba.

Biće to dovoljno iskorišćeno, to su dobri testovi, laki za sprovođenje i brzo daju rezultate, dodao je Tiodorović.

"Mnogo će nam pomoći da možemo da napravimo skrining i vidimo šta se dešava u stanovništvu, a ti rezultati biće od koristi kasnije, u maju, junu...", rekao je Tiodorović.

On je ukazao i da će svi laboratorijski kapaciteti dobiti te testove danas i sutra i moći će da počnu da koriste i tu vrstu testova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: