Test samoprocene na koronavirus: Ovako izgleda svaki korak

U Srbiji je od danas dostupan test samoprocene na koronavirus. Uradili smo ga, a evo i kako tačno izgleda.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

14:00

Default images
Foto: depositphotos, everythingposs

Kada odete na internet-stranicu e-zdravlje.gov.rs, ako već nemate nalog, najlakše vam je da se prijavite putem podataka sa svoje zdravstvene kartice (knjižice). Evo kako procedura ide dalje.

1. Adresa i zanimanje

Ukucavate svoju adresu i zanimanje. Kod zanimanja imate ponuđeno "doktor", "laboratorijski radnik" i "drugo". Ako izaberete "drugo", ne morate, ali možete da upišete svoje zanimanje.

2. Opis trenutnih simptoma - označite ono što se odnosi na vas od ponuđenog

Povišena temperatura (napišete koliku temperaturu imate)

Bolovi:

Bol u mišićima, Bol u Grudima, Bol u stomaku, Bol u zglobovima

Simptomi: Otežano disanje, Opšta slabost, Dijareja, Kašalj, Mučnina-povraćanje, Upala grla, Glavobolja, Curenje nosa, Uznemirenost - konfuznost, Gubitak čula ukusa, Gubitak čula mirisa

3. Druga oboljenja i stanja - označite ono što se odnosi na vas od svega ponuđenog

Hroničar: Postporođajni period, Kardiovaskularne bolesti, Hipertenzija, Imunodeficijencija, Dijabetes, Bolest bubrega, Bolest jetre, Bolest pluća, Neurološka ili neuromuskularna bolest, Maligno oboljenje

Trudnoća: Upisati koji trimestar

4. Putovanja van Srbije

Da li je osoba putovala van Srbije unutar 14 dana pre početka simptoma? Da, Ne, Nepoznato

Ako je odgovor "Da", upisati u koje zemlje.

5. Podaci o kontaktima

Da li je osoba posetila bilo koju zdravstvenu ustanovu u kojoj se leče pacijenti sa verovatnom i potvrđenom dijagnozom COVID19 unutar 14 dana pre početka simptoma?

Da li je osoba imala blizak kontakt sa sumnjivim, verovatnim ili potvrđenim slučajevima COVID-19 unutar 14 dana pre početka simptoma (detaljno objašnjeno na šta se misli), a ako je odgovor "Da", popuniti ime i prezime, adresu i broj telefona tih kontakata.

6. Mesto kontakta

U zdravstvenoj ustanovi, Porodični kontakt, Na radnom mestu, Nepoznato, Drugo

Nakon što uradite test, dobićete dalja uputstva kako da se ponašate. S obzirom na naše odgovore, dobili smo poruku da ne postoje simptomi, da bi trebalo da nastavimo da pratimo sve vesti i relevantne informacije, i da ponovo uradimo test za 7 dana ili ranije ako se pojave neki od simptoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: