SZO: Transrodnost više nije mentalna bolest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ocenila da transrodnost, osećaj pripadnosti suprotnom polu, više ne treba smatrati mentalnim oboljenjem, što je odluka koju još treba da odobre zemlje članice 2019. godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

17:32

SZO: Transrodnost više nije mentalna bolest
Thinkstock / Ilustracija

To proizilazi iz 11. verzije Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD) koju je SZO objavila ove nedelje, što je prvi put od početka 1990-ih da je izvršena globalna revizija te klasifikacije.

Dokument nazvan ICD-11 biće predstavljen Svetskoj skupštini zdravlja u maju 2019. u Ženevi da bi ga zemlje članice usvojile, i stupiće na snagu u januaru 2022. godine.

Nova klasifikacija sadrži nova poglavlja uključujući jedno posvećeno seksualnom zdravlju. Obuhvata pojave ranije klasifikovane na drugim mestima, kao što je taransrodnost, koja je do sada bila svrstana pod mentalna oboljenja.

Vrlo veliki problem je to što vezivanje transrodnosti sa mentalnim bolestima stigmatizuje ljude, rekla je za Frans pres Lale Sej, šefica odelenja za reproduktivno zdravlje i istraživanje u SZO.

SZO očekuje da će nova klasifikacija smanjiti stigmatizovanje trasrodnih osoba i da bi mogla da doprinese boljem prihvatanju tih osoba u društvu i čak poveća njihov pristup zdravstvenoj nezi, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: