Da li su Srbi za GMO, ili se plaše?

Internetom kruži objava da se u određenim slatkišima, čak i u hrani za decu nalazi genetski modifikovana hrana. Naš zakon to ne dozvoljava, ali takve vesti uvek uznemire građane.

Zdravlje

Izvor: Dina Cepenjor

Subota, 27.01.2018.

15:40

Da li su Srbi za GMO, ili se plaše?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Prema važećem zakonu, Srbija niti proizvodi, niti uvozi GMO. Kontrola nije uvek savršena, pa postoji mogućnost da se u nekim namirnicama koje se nalaze na tržištu nalazi i GMO.

GMO je skraćenica za genetski modifikovane organizme, koji se dobijaju prenosom genetskog materijala iz jedne vrste u drugu kako bi se dobile osobine koje su iz nekog razloga poželjne onome ko je osmislio novi organizam.

"To nije otrov u klasičnom smislu te reči, ali postoji vrlo veliki broj istraživanja, profesora Seralinija pre svega, koji jasno ukazuju na moguće štetne posledice GMO", kaže Branko Čičić, pripadnik pokreta "Za Srbiju bez GMO".

"Ima toliko indikacija koje pokazuju da je GMO štetan da se nikako ne treba puštati u promet pre nego što se ne dokaže njegova zdravstvena bezbednost", dodaje Čičić.

Pozadina GMO je više politička i ekonomska nego što je to ideja o dobročinstvu. Reč je o želji da se ovlada proizvodnjom i celokupnim tržištem hrane.

"Mi u Srbiji ne proizvodimo ništa što ima veze sa GMO. To je zakon definisao, i proizvoditi nikad nećemo", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Iako je zakon za sada striktan, zahtevi u okviru pregovora sa EU iziskuju prilagođavanje, ali pitanje je kada, kako i kojim tempom će se to dešavati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: