Novi životi: Pune ruke posla za timove za transplantaciju

Timovi za transplantaciju organa u proteklih 10 dana imali su pune ruke posla. Zahvaljujući porodicama koje su odlučile da doniraju organe svojih najmilijih, kojima medicina više nije mogla da pomogne, novu šansu za život dobilo je jedanaestoro ljudi.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

15:15

Novi životi: Pune ruke posla za timove za transplantaciju
Foto: Thinkstock / ilustracija

Postojala je velika bojazan da Danijela neće dočekati novu jetru.

Lekari su joj dva puta spasavali život dok pre deset dana nije dobila zdrav organ.

"Želim da se oporavim što pre, što bolje, da budem sa svojom porodicom, da počnem da radim i da normalno počnem da živim", otkrila je svoje planove Danijela, sa suzama radosnicama na licu.

Novu šansu za život Aleksandra je dobila u petak, kada joj je transplantirana jetra.

"Imala sam sreću da zaista ja budem ta sa liste i stvarno sam prezadovoljna, i osobljem i njihovim radom, i svime ostalim. Svaka im čast", rekla je.

Vladan i Dane dele sobu. U razmaku od samo nekoliko dana dobili su po zdravo srce, a sada jedan drugog bodre.

"S obzirom na težinu operacije i samog postupka, iako je sve zahtevno i invazivno, osećam se fantastično. Skoro da je bez bola prošlo", rekao je 28-godišnji Vladan.

"Zahvalio bih se porodici donora koja mi je pružila još jednu šansu za nov život. Osećam se odlično zahvaljujući instituciji u kojoj se nalazim, život ide dalje", dodao je Dane.

Stručnost timova za transplantaciju i njihova opremljenost ne dovode se u pitanje.

"Kada smo krenuli s ovim, sve je bilo daleko za ove pacijente, jednostavno nisu verovali da će doći do realizacije, međutim sada kako pacijentima sa liste transplantiramo, kako se broj pacijenata, dužina čekanja na listi skraćuje i na mesec dana ponekada, jednostavno nada postaje realnost", kaže doktor Nataša Petrović, anesteziolog i član tima za transplantaciju jetre Urgentnog centra.

Ove godine urađeno je sedam transplantacija srca, najviše u proteklih pet godina. Broj operacija isključivo zavisi od broja donora.

"Broj se povećava, naravno, nije ni izbliza dovoljan za potrebe bolesnika koji čekaju transplantaciju bubrega, jetre ili srca, ali apsolutni broj se povećava i mi smo svedoci, pogovoto krajem ove godine da imamo značajan rast dobijenih donora i s druge strane povećan broj transplantacije svih organa", kaže doktor Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS.

U proteklih deset dana presađena su dva srca, transplantirane tri jetre i urađeno je osam transplantacija bubrega. Među pacijentima je i jedno dete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: