FDA: Ne ližite kašiku kojom pravite kolače

Administracija za hranu i lekove (FDA) sopštila je da nije zdravo jesti sirovu smesu za kolače čak i kada koristite recept koji ne podrazumeva stavljanje jaja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

15:06

FDA: Ne ližite kašiku kojom pravite kolače
Foto: Thinkstock

Zapravo, iz FDA su rekli da nije zdravo jesti sirovo brašno u bilo kom obliku. A pre svega se misli na testo za kolače odnosno lizanje kašike kojojom se to testo pravi.

Evo u čemu je stvar: Sirova jaja su nosioci salmonele, što nije dobra stvar, ali ispostavilo se da brašno može da bude prenosilac ešerihije koli.

Simptomi ešerihije uključuju krvavu stolicu i grčeve u stomaku. Iako se većina ljudi oporavi za nedelju dana, ešerihija može da uzrokuje otkazivanje rada bubrega naročito kod dece mlađe od 5 godina.

“Brašno je derivat dobijen iz zrna koje dolazi direktno sa polja i obično se ne tretira kako bi se ubile bakterije”, rekao je u izjavi Lesli Smut, viši savetnik FDA Kancelarije za bezbednost hrane.

FDA je saopštila da životinjski otpad može da kontaminira zrna iz kojih se dobija brašno, a kroz kuvanje, pečenje ili prženje ubijaju se sve bakterije.

Zato, da biste izbegli zarazu, nemojte da jedete ili probate sirovo testo za kolače, već sačekajte da se ono ispeče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: