Može li se umreti od previše vode?

Ispijanje previše tečnosti u kratkom vremenskom roku, naročito one koja potiče iz gaziranih napitaka, može biti smrtonosno.

Zdravlje

Izvor: Time

Utorak, 11.02.2014.

12:05

Default images

Naši bubrezi trebalo bi da održavaju balans u našem telu, tako što kontrolišu koliko tečnosti i soli može da napusti naše telo.

Međutim, ako osoba popije više tečnosti, nego što telo može podneti, bubrezi otkazuju. Suvišna voda ulazi u ćelije i tada sve postaje opasno.

Kada je reč o “trovanju vodom”, za njega je odgovorna količina, a ne vrsta tečnosti koju konzumirate, objašnjava dr Robert Glater, specijalista urgentne medicine u Lenoks Hil bolnici u Njujorku.

Međutim, gazirani napici dodatno pogoršavaju to stanje, jer se količina tečnosti u organizmu povećava, kada se otpusti ugljen dioksid.

Akutno trovanje tečnostima, poznato i kao “trovanje vodom”, dešava se kada elektroliti iz ćelija krvotoka i neuroni bivaju prepunjeni vodom.

Što više tečnosti uđe u organizam, joni natrijuma, ključni za funkcionisanje ćelija i nerava, napuštaju ćeliju.

Nenormalno nizak nivo natrijuma vodi u stanje koje se zove hiponatremija, objašnjava dr Glater.

U zavisnosti od toga koliko brzo nivo natrijuma padne, simptomi variraju.

Nekada su slični simptomima pijanstva, a neki iskuse i vrtoglavicu, povraćanje, nerazgovetan govor, glavobolju i konfuziju. U ozbiljnijim slučajevima dolazi do slabosti mišića i teškog disanja, od kojih oba vode komi, pa čak i smrti.

Hiponatremija izaziva oticanje mozga, odnosno cerebralni edem. Pošto ga pritišće lobanja, on počinje da se širi nadole i remeti respiratorni sistem, sve dok obolela osoba ne prestane da diše.

Ako se hiponatremija rano detektuje i leči uzdržavanjem od vode, ili posebnim koncentrisanim infuzijama natrijuma, mogu se sprečiti svi dalji simptomi i oštećenja.

Dešavalo se da ljudi umru od previše tečnosti, uglavnom usled delovanja nekih droga koje izazivaju intenziviranu žeđ.

U normalnim okolnostima, teško je sebe dovesti do “trovanja vodom”.

U svakom slučaju, ne terajte sebe da pijete tečnost, onda kada ne osećate potrebu. Vaše telo zna kada je dosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: