Kajsija - za zdravlje i dugovečnost

Vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza dobar su primer učinka prirodne medicine. Tajna njihove dugovječnosti krije se u jednoj voćki - kajsiji. Zdravstvene koristi ove voćke zaista su impresivne.

Izvor: magazin.hr
Podeli

Grickajući orahe i suve kajsije stanovnici doline Hunza doživeli su duboku starost. Iapk, uticaj moderne ishrane došao je i do ovih planinskih krajeva. Ulje koštica od kajsije koje se nekad koristilo za kuvanje sve je manje u upotrebi, a mlađi stanovnici sve su skloniji sedenju i neaktivnosti.

Lokalni doktor Kvadža Kan, izjavio je za britanski Independent: "Ovi su ljudi bili čudesno žilavi. Ako bi preživeli dečje bolesti, imali bi ekstremno dug i produktivan život".

Osim čistog vazduha i planinske klime uticaj kajsija i ulja iz njenih koštica često se povezivao sa veoma dugim i kvalitetnim životom pomenutih seljana.

Zdravstvene prednosti kajsije su prepoznate i na zapadu. Dobre su protiv zatvora, raznih kožnih problema, napetih mišića, bola u uhu, slabe probave...

Jedinjenje koje se dobija iz koštica kajsije i na hiljade drugih biljaka je amigdalin iz koga se jednostavnom ekstrakcijom dobija i Leatril ili B17. Oko ovoga se vodi žučna rasprava i kuju se teorije zavere.

Naime, iako je od 1971. zabranjen na području SAD-a, B17 neki nazivaju pravim lekom protiv raka. Do zabrane je došlo jer sadrži opasne doze cijanida. Ove tvrdnje neki stručnjaci odbacuju tvrdeći da je farmaceutskoj industriji stalo da isključi s tržišta sve prave, prirodne, efikasne i jeftine lekove.

Zdravstvene koristi kajsija o kojima nema spora:
- one su niskokalorične ali su bogate vitaminima A, B2, B3 i C, kao i sa korisnim prirodnim šećerima
- sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća
- poznati bliskoistočni lekar Avicena/Ibn Sina (980-1037) pisao je o čudesnoj lekovitosti ovog voća
- sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj deci. Prirodni 100% sok (150 ml) zadovoljava naše dnevne potrebe karotena
- suve kajsije (100-150 g na dan) preporučuju se deci i starijim osobama kao prirodni lek
- suve kajsije su bogate kalijum karbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije i HF
- poboljšane funkcije mozga zbog visokog sadržaja magnezijuma i fosfora. Ovi elementi mogu da pomognu u normalizaciji krvnog pritiska
- pozitivni učinci na našem oku. Kajsije sadrže dobre količine vitamina A pa mogu pomoći u poboljšanju vida
- sok može smanjiti kiselost u želucu i ublažiti simptome poput nadutosti
- čaj od kajsije ublažava bolove povezane s problemima probavnog sistema
- kajsija je savršen diuretik. Za maksimalan učinak preporučuje sei 70 do 80 g soka kajsije 6-7 puta dnevno

Vesti

Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Vesti utorak 20.02. 18:00 Komentara: 2
strana 1 od 2037 idi na stranu