Zdravlje

Četvrtak, 23.12.2021.

14:32

Omikron soj od A do Š – šta do sada znamo o ovoj varijanti koronavirusa?

Danas je zvanično potvrđeno da je omikron soj koronavirusa stigao u Srbiju. Iako se pisalo o njemu u poslednjih mesec dana, naučnici tvrde da im još uvek nije jasna ova verzija virusa, ali da za sada ne daje jače simptome od delta soja.

Izvor: B92

Omikron soj od A do Š – šta do sada znamo o ovoj varijanti koronavirusa?
Foto:Shutterstock/TAM99PH

Prvi izveštaji o brzom širenju soja omikrona u Južnoj Africi u početku su bili zastrašujući, ali su onda počeli da nude izvesnu nadu.

Nova varijanta je možda brzo pretekla druge sojeve virusa u Južnoj Africi, gde je leto počelo, ali izgleda da su slučajevi kovida 19 do sada bili izuzetno blagi.

Nakon toga je usledio izveštaj koji pokazuje da soj nosi deo genetskog materijala koji je veoma sličan segmentima koronavirusa koji izaziva prehladu i zove se HCoV-229E.

Mnogi stručnjaci za zarazne bolesti predviđaju da će novi koronavirus, nazvan SARS-CoV-2, ići u tom smeru, evoluirajući u blaži oblik koji se pridružuje godišnjoj mešavini sezonskih respiratornih virusa.

Ono što se za sada zna o omikron soju jeste da se širi mnogo brže od delta soja, ali se čini i da ređe dovodi do ozbiljnije kliničke slike. Ali ni to se ne može tvrditi sa sigurnošću, jer ima jedan "mali problem".

Radi se o tome da ovaj mutirani soj deluje kao otporniji na vakcine, što je potvrdila i Evropska agencija za lekove, zbog čega su najveće farmaceutske kompanije počele da rade na vakcini koja bi bila delotvornija kod omikron varijante.

Simptomi

Foto: Profimedia
Prva analiza nije pokazala jasne razlike između ranih simptoma delta i omikron soja. Tim Spektor je napomenuo da je ključno da javnost bude svesna simptoma zbog kojih treba biti pažljiv, naročito u oblastima u kojima postoji visoka stopa zaraze novim sojem.

Simptomi omikron varijante koronavirusa se izgleda razlikuju od prethodnih sojeva, smatraju lekari i epidemiolozi.

Iako neki ljudi prijavljuju blage reakcije na virus, mnogi su primetili da one nisu iste kao kod alfa, beta i delta soja, za koje se navodi da ih ima svako ko ima ova tri tradicionalna simptoma poput: visoke temperature, kontinuiranog kašlja, gubitka ili promene čula mirisa ili ukusa.

Ali rani izveštaji pokazuju da omikron ima pet različitih simptoma, kao što su:

- grebanje u grlu (za razliku od upale grla),
- suvi kašalj,
- ekstremni umor,
- blagi bolovi u mišićima,
- noćno znojenje.

Za razliku od prethodnih varijanata, ova ne izaziva gubitak ukusa i mirisa.

Noćno znojenje – pri kome se toliko znojite da vam noćna odeća i posteljina budu mokri – primetili su i lekari u Južnoj Africi, gde je ta varijanta prvi put otkrivena.

Kakve su prognoze?

Britansko istraživanje pokazalo je da bi soj koronavirusa omikron mogao da bude manje uspešan u napadu na pluća od ranijih sojeva virusa koji izaziva bolest kovid 19.

U studiji Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kembridž došlo se do zaključka da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može da izbegne antitela, takođe mogu da ograniče način na koji se virus replicira u plućima, što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti, prenose mediji.

"Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunskog sistema, ali istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost", navodi se u studiji.

Južnoafrički naučnici koji su otkrili omikron varijantu koronavirusa istražuju hipotezu da je nastanak tog soja povezan sa HIV-om.

Iako je reč o hipotezi, njihova polazna tačka je da je do mutacija virusa došlo kod osoba koje su HIV pozitivne, budući da je njihov imunitet oslabljen dugogodišnjom borbom sa HIV-om.

Istraživači već tvrde da virus kovid 19 može da opstane u organizmu koji je zaražen drugim virusom, u ovom slučaju HIV-om, i to nekoliko meseci. To pogotovo važi za one osobe koje ne leče HIV.

Epidemiolog Petrović je u gostovanju na TV Prva istakao da je u Srbiji najveća opasnost za veću transmisiju širenja koronavirusa, pa i omikron soja za vreme praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

18 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

23 h

Podeli: