Svet 1

18.06.2024.

7:17

Umesto aerodroma niče novi grad

Grčka gradi najveći i najzeleniji pametni grad u Evropi u okviru projekta vrednog 8 milijardi dolara koji se razvija više od jedne decenije.

Izvor: Blic

Umesto aerodroma niče novi grad
Shutterstock/ Dabarti CGI

Podeli:

Smešten na mestu nekadašnjeg atinskog aerodroma, Ellinikon bi trebalo da ima prvi grčki neboder, vrhunski tržni centar i sportski park.

Izvođači ovog projekta rekli su za Biznis Insajder da pokušavaju da izgrade raj koji spaja prelepe poglede na obalu sa tehnološki pametnom i ekološki prihvatljivom infrastrukturom. Procenjuju da će prva faza projekta, za koju se očekuje da će biti završena do 2026. godine, privući milion novih turista i podstaći grčku ekonomiju za 3,3 milijarde evra.

Elinikon je jedan od nekoliko novih visokotehnoloških gradova koji se grade širom sveta koji se obično nalaze u Aziji ili na Bliskom istoku, a ne u Evropi.

Ovaj grad budućnosti se gradi na mestu nekadašnjeg atinskog aerodroma i nalazi se na obali Egejskog mora.

Pametni grad je dobio ime po napuštenom međunarodnom aerodromu Elinikon koji se nalazi nešto više od 6 kilometara južno od Atine, a koji je zatvoren 2001. godine. Izgradnja je prvobitno trebalo da počne 2008, ali je značajno odložena zbog globalne finansijske krize koja je grčku ekonomiju dovela do ivice kolapsa.

Rad na projektu, koji izvođači opisuju kao najveći projekat urbane regeneracije u Evropi, konačno je počeo u julu 2020. Ističu fantastičan pogled na Egejsko more kao veliku prednost i jedan od glavnih prioriteta je regeneracija obale duge nešto više od 3 kilometra.

Prošle godine je počela izgradnja na Kouv Rezidenses (Cove Residences) skupu luksuznih vila. Lamda Development, koju je magazin Tajm proglasio za jednu od 100 najuticajnijih kompanija, kaže da je već prodala 350 imanja koja se nalaze na obali a nedavno je otkrila i planove za početak rada na drugoj lokaciji pod nazivom Mala Atina, koja će imati još 1.115 stambenih jedinica.

Veliki priobalni park je ključni deo projekta. Ideja o otvaranju metropoliten parka na mestu napuštenog aerodroma radi se od 2005. godine a lokacija ima 650 hektara.

Izvođači projekta su toranj Rivijera opisali kao "krunski dragulj" Elinikona. Ovo će biti prvi neboder u Grčkoj i najviša zgrada, a imaće 180 stanova na 50 spratova.

Izvršni direktor Lamde Odiseas Atanasiju je ranije rekao da Elinikon "stavlja Grčku na mapu iz pravog razloga", ali se svi Atinjani ne slažu sa njim. Neki stanovnici prestonice strahuju da će projekat pretvoriti Atinu u "mini-Dubai" punu mega-jahti i kazina, dok su se drugi žalili na uništavanje istorijskih zgrada povezanih sa starim aerodromom, prenosi Biznis Insajder.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

21 h

Podeli: