Zdravlje

Sreda, 02.03.2022.

10:26

Tablete koje štite od radijacije sve traženije, a kardiolog objašnjava da li su efikasne VIDEO

Apoteke u Austriji ostale su bez kalijum-jodida, koji štiti od taloženja radioaktivnog joda, dok u Hrvatskoj vlada velika tražnja za ovim tabletama zbog straha od nuklearnog napada usled aktuelnog ukrajinsko-ruskog sukoba.

Izvor: B92

Tablete koje štite od radijacije sve traženije, a kardiolog objašnjava da li su efikasne VIDEO

Međutim, prema rečima specijalistkinje kardiologije Marije Zdravković, kalijum-jodid ne bi bio dovoljan u slučaju izlaganja radioaktivnosti.

"To je preparat koji se daje kod akutnog izlaganja radijaciji zbog sprečavanja vezivanja radioaktivnih čestica odnosno radioaktivnog joda za tkivo štitne žlezde. Jasno je da u slučaju bilo kakvog izlaganja radioaktivnosti, kalijum-jodid ne bi bio dovoljan, jer i drugi elementi ulaze u telo, pre svega stroncijum, radioaktivne čestice", rekla je lekarka u jutarnjem programu TV Prve.

U Hrvatskoj navala na jedan lek: "Svakih pola sata neko uđe u apoteku, plaše se nuklearnog rata"

"Vrlo je kompleksno dejstvo radioaktivnosti na telo. Imamo hronične i akutne efekte, ali apsolutno ne treba podlegati histeriji i strahu od radioaktivnog udara. To ništa dobro ne donosi", rekla je doktorka Zdravković i istakla da su svakako posledice izlaganja radioaktivnosti nemerljive.

"Jako utiče i na psihičko zdravlje i na stanje srca, dovodi do povećanih rizika od oboljenja od kojih i dan-danas oboljeva najveći broj ljudi u celom svetu i u Srbiji, a to su kardiovaskularne bolesti."

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: