Otkriven gen odgovoran za impotenciju, moguće promene u lečenju

Američki naučnici otkrili su gensku varijaciju delimično odgovornu za erektilnu disfunkciju, što bi u dogledno vreme moglo da rezultira poboljšanjem lečenja.

"Raspoloživi načini lečenja erektilne disfunkcije ne deluju na polovinu pacijenata. Međutim, ako uspemo da razvijemo nove načine lečenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći."

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Četvrtak, 11.10.2018.

16:10

Otkriven gen odgovoran za impotenciju, moguće promene u lečenju
Foto: Thinkstock

Prema pisanju časopisa Američke akademije nauka (PNAS), na velikom lancu ljudske DNK naučnici su detektovali posebno mesto na kom se jedna genska varijacija povezuje s erektilnom disfunkcijom.

Kod muškaraca koji imaju jednu kopiju ove varijacije za 26 posto je povećan rizik od razvoja erektilne funkcije u odnosu na ostatak muške populacije, a kod grupe koja ima dve kopije opasnost je veća za 59 odsto, kaže glavni autor studije Erik Jorgenson.

Rezultati se temelje na podacima prikupljenim na 36.649 pacijenata.

Prema podacima iz 2007. u SAD od erektilne disfunkcije pati svaki peti muškarac, ali se broj povećava sa godinama života.

Podsećaju da na ovu mušku boljku mogu da utiču debljina, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

"Raspoloživi načini lečenja erektilne disfunkcije ne deluju na polovinu muškaraca uključenih u lečenje. Međutim, ako uspemo da razvijemo nove načine lečenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći", ističe Jorgenson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: