Potreba za spavanjem tokom dana može biti znak jedne bolesti

Dremanje tokom dana može biti rani znak Alchajmerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

13:57

Default images
Foto: Thinkstock

Studija u kojoj je učestvovalo 300 penzionera pokazala je da su oni koji su bili veoma pospani tokom dana imali veći nivo akumuliranih amiloida u mozgu, što je glavni uzrok nastanka Alchajmerove bolesti.

Naučnici veruju da se to dešava jer ljudski mozak oslobađa amiloide dok telo spava. Istraživači sa Klinike Mejo u Minesoti ističu da bi prekomernu potrebu za snom tokom dana kod starijih osoba trebalo smatrati upozorenjem.

U istraživanju koje je sprovođeno od 2009. godine do 2016. učestvovala su 283 čoveka starija od 70 godina. Na početku studije nijedan učesnik nije patio od Alchajmerove bolesti.

Doktori su ocenjivali nivo pospanosti i pratili rad njihovog mozga putem skenera. Kod petine pacijenata koji su osećali pospanost tokom dana nivo akumuliranih amiloida u mozgu je bio povećan.

Uočena je povezanost sa delom mozga odgovornim za učenje, emocije i pamćenje.

"Rano uočavanje problema sa pospanošću i lečenje poremećaja sna dovodi do smanjenja nivoa amiloida“, objašnjavaju naučnici.

Doktorka Barbara Bendlin sa Univerziteta Vinkonsin Medison navodi da bi rano otkrivanje prvih znakova moglo da spreči ili odloži pojavu Alchajmera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: