Zdravlje

Ponedeljak, 15.01.2024.

11:03

Hrana koju jede ovaj lekar je sveti gral dugovečnosti

Kao istraživač dugovečnosti i lekar regenerativne medicine, dr Nil Paulvin više od 20 godina pomaže ljudima da razviju zdrave navike kako bi živeli duže.

Izvor: index.hr

Hrana koju jede ovaj lekar je sveti gral dugovečnosti
Foto: Shutterstock/udra11

Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jede kako bi podstakao dugovečnost. One su ukusne, niskokalorične i pune vitamina i antioksidansa koji poput oklopa štite telo od infekcija. Za CNBC je popisao razloge zbog kojih borovnice smatra svetim gralom dugovečnosti.

Jačaju ćelije

Antioksidansi pomažu u odbrani zdravih ćelija, sprečavaju dalja oštećenja i uključeni su u procese koji popravljaju DNK. Borovnice ih imaju puno. Bogate su antocijaninima, koji su odgovorni za njihovu plavu boju.

Osim što uzrokuju živopisnu boju, smatra se da antocijanini poboljšavaju kognitivnu i vaskularnu funkciju.

Odlične su za vid

Jedna šoljica borovnica sadrži 16% dnevne vrednosti vitamina C, za koji je poznato da jača zdravlje očiju. Vitamin C može pomoći u prevenciji makularne degeneracije povezane sa starenjem te smanjiti oksidativni stres u mrežnjači, čineći oči manje osetljivima na propadanje.

Pomažu kod oporavka mišića

Istraživanjima je otkriveno da borovnice smanjuju oštećenje i bol mišića. Vitamin C u bobicama podstiče apsorpciju gvožđa i povećava proizvodnju kolagena, tkiva koje povezuje kosti i mišiće. Jedna šoljica borovnica sadrži 24% dnevne vrednosti vitamina K, koji pomaže u izgradnji kostiju i zgrušavanju krvi.

Pospešuju zdravlje mozga

Uz fizičke dobrobiti, studije su otkrile da antioksidansi u borovnicama mogu uticati na područja mozga koja su ključna za inteligenciju. Jedna studija na više od 16.000 ljudi otkrila je da su borovnice i jagode povezane s odgađanjem mentalnog starenja do dve i po godine.

Smanjuju upalu

Istraživanja su pokazala da vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi u borovnicama mogu pomoći u smanjenju upale i dodatnih činilaca rizika za dijabetes tipa 2, kao i kardiovaskularnih bolesti.

Borovnice takođe imaju prebiotičko delovanje koje reguliše bakterije, ublažava upalu creva i može pomoći u prevenciji raka debelog creva.

Snižavaju holesterol

Budući da su borovnice bogate vlaknima, pomažu u uklanjanju žuči u crevima, kao i masnih kiselina, soli, metala i bilirubina koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih ćelija. Ovaj proces može smanjiti loš holesterol i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: