Zdravlje

Nedelja, 19.02.2023.

18:10

Odlična za srce, mozak, probavu: Mnogi su zaboravili da je baš ona jedna od najzdravijih namirnica

Leća iliti sočivo je, nakon soje, namirnica sa najvećim udelom belančevina, zbog čega ima važnu ulogu u ishrani. Ova mahunarka ima mnogo vlakana i folne kiseline, što je zapravo odlično za srce, mozak i zdravu probavu.

Izvor: novi-portal.com

Odlična za srce, mozak, probavu: Mnogi su zaboravili da je baš ona jedna od najzdravijih namirnica
Foto: Gulcin Ragiboglu/Shutterstock

Osim toga, sočivo sadrži polifenole proantocijanine i katehine, koji pružaju ćelijama antioksidativnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima.

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja. Takođe može poboljšati vaš metabolizam i može smanjiti masne naslage sa kojima muku mučite, pogotovo oko stomaka.

Jedna šoljica kuvanog sočiva ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima gvožđa, ali i magnezijuma, kalijuma, cinka, kalcijuma i bakra. Ako ne jedete često mahunarke, počnite sa malim porcijama kako biste izbegli nadutost.

Između smeđeg, zelenog, crvenog i žutog sočiva nema velike razlike u sastavu nutrijenata, razlikuju se u sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste sočiva sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje, prenosi Radio Sarajevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: