Jedan mineral veoma utiče na seksualnu aktivnost kod muškaraca, ali i na opšti imunitet

Usporen rast, dijareja, gubitak kose, usporeno ili odloženo seksualno sazrevanje i impotencija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, lezije na koži i očima mogu ukazivati na nedostatak cinka u organizmu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/deposit gpointstudio
Foto: depositphotos/deposit gpointstudio

Osim što je muškarcima neophodan redovan unos ovog minerala, nutricionista Jasna Vujičić otkrila je na svom blogu zašto je cink važan za naš organizam i u doba korone.

"Neko bi rekao da je cink pravi muški element jer ga muškarci moraju unositi više nego žene, ali nije baš tako. Ovaj element je u sastavu sperme i što je čovek seksualno aktivniji, mora unositi hranu sa više cinka. Cink igra ogromnu ulogu u ishrani dojilja i trudnica. Za sve devojke i žene koje ne mogu da se ugoje – možda imate nedostatak cinka", kaže dr Vujičić.

Ovaj element je drugi iza gvožđa po svojoj koncentraciji u telu. Cink ima bitnu ulogu u ojačanju imunološkog sistema, neophodan je za sintezu DNK, za zarastanje rana, a podržava zdrav rast i razvoj tela.

"Cink se nalazi u ćelijama širom tela. Igra ulogu u ćelijskoj podeli, rastu ćelija, zarastanju rana i raspadu ugljenih hidrata. Cink je takođe potreban za rad čula mirisa i ukusa. Takođe poboljšava delovanje insulina", ističe nutricionista na svom blogu nadijeti.com.

Ima ga u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno, ali najviše u ostrigama, crvenom mesu (junetina, svinjetina, jagnjetina), pa i živinskom mesu. Ima ga dosta u drugim plodovima mora (lignje, dagnje, račići, surimi…), ali ne i u ribi. Cinkom pbiluju integralne žitarice, pasulj, mahunarke, orasi, mlečni proizvodi.

Takođe je bitno znati da se cink iz hrane životinjskog porekla lakše apsorbuje od cinka iz biljaka jer u biljkama postoji fitinska kiselina koja smanjuje apsorpciju cinka.

Stvarna količina cinka koju bi svaka osoba trebala da unosi je veoma mala, ali efekti ovog čudesnog elementa su ogromni.

"Kada bi se sav cink iz tela stavio na vagu, izmerili bi svega 2-3 grama ovog elementa. Uglavnom se nalazi u mišićima i kostima i retko su potrebni dodatni suplementi cinka ukoliko se hranite na zdrav način uz povrće, voće i naravno proteine životinjskog i biljnog porekla".

Za one koji se odluče da uzimaju suplemente cinka, važno je da ne uzimaju veće vrednosti od preporučenih dnevnih. Ima ga u sastavu multivitamina odnosno oligominerala. U prelaznim mesecima (jesen-zima-proleće) kada je puno obolelih od prehlade i gripa, Vujičić preporučuje suplementaciju cinkom i vitaminom C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu