Jednostavne promene u jelovniku zbog kojih ćete se otarasiti sala na stomaku

Gubitak težine i sala na stomaku je proces. To se ne dešava preko noći nakon što prestanete da pijete gazirana pića.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Subota, 01.10.2022.

09:50

Default images
Foto: Profimedia

Stručnjaci za ishranu i klinička istraživanja sugerišu da određene navike mogu da ubrzaju sagorevanje masti.

Svaki dan jedite lisnato povrće

Masnoća koju najviše želite da napadnete zdravijim prehrambenim navikama naziva se visceralna mast. Ovo je masnoća koja se nalazi duboko u vašem abdomenu i opasno okružuje kritične organe poput jetre i gušterače. Istraživanja pokazuju da visceralna mast luči biohemikalije koje mogu uzrokovati metabolički sindrom, kardiovaskularne bolesti i određene vrste raka. Ali možete pronaći neprijatelja koji sagoreva visceralne masti u jednom delu vašeg frižidera: tamno lisnato zelje poput spanaća, kelja, rukole i krastavca.

Studija sugeriše da je konzumacija puno tamno obojenog povrća poput ovog zelenila povezana sa smanjenjem visceralne abdominalne masti, kao i masti u jetri. Ovo tamno lisnato zelje je superhrana jer ima malo kalorija – samo oko 10 do 15 kalorija po šolji – i sadrži mnoge nutrijente poput vitamina K, magnezijuma, folata, kalcijuma, vitamina C i uglavnom nerastvorljivih vlakana.

Naručite kafu

Kofein je stimulans koji je dobro poznat po tome što podiže budnost, kognitivne funkcije i metabolizam, a na kraju možda pomaže u gubitku težine. Bez sumnje ste osetili nervozan nalet energije nakon što ste popili espresso. To je vaš broj otkucaja srca i ubrzani metabolizam.

Sada, mala studija iz 2021. godine sugeriše da kofeinski pojačivač povećava sagorevanje masti kada je uparen s vežbanjem. Kada su istraživači dali muškim učesnicima kofein jednaku količini u šoljici jake kafe 30 minuta pre jutarnjeg i večernjeg treninga, muškarci koji su konzumirali kofein imali su značajno "povećanje stope oksidacije masti u celom telu" u poređenju sa uzimanjem placeba.

Naručite šolju zelenog čaja

Mnogi čajevi sadrže kofein, ali jedna vrsta ima posebno moćan sagorevač masti koji se zove epigalokatehin galat, ili skraćeno EGCG. Pronađen u izobilju u zelenom čaju, ovaj katehin je pokazao u studijama da vam pomaže da sagorite više kalorija čak i u mirovanju, što rezultuje gubitkom težine.

Istraživanje je pokazalo da gojazne odrasle osobe koje su pile napitak s kofeinom koji sadrži katehine zelenog čaja sagorevaju više trbušne masti tokom vežbanja od gojaznih odraslih koji su pili placebo koji sadrži kofein, ali bez ekstrakta zelenog čaja.

Popijte čašu vode pre svakog obroka Ovo je dobra navika za ubrzanje sagorevanja masti iz više razloga. Pre svega, voda je ključna ako želite da vaši organi funkcionišu optimalno. Drugo, dobro hidriranje može vam pomoći da unosite manje kalorija. Čaša vode pre obroka ispunjava vaš želudac baš kao što bi to činilo predjelo za supu, pomažući da se kontroliše glad, ali bez kalorija.

Pijuckanje vode tokom dana može vam pomoći da ostanete hidrirani i može vam pomoći da zadržite glad i žudnju.

Čak i sam čin unošenja vode u vaše telo može povećati metabolizam. Istraživači su otkrili da su 60 minuta nakon što su i muškarci i žene popili oko 2 čaše vode, povećali potrošnju energije za 30 odsto.

Ne jedite meso bar jednom nedeljno

Jedenje više povrća, a manje mesa odlična je navika za zdravlje, ali i za mršavljenje. Ali to ne znači da morate biti potpuno vegani da biste iskoristili prednosti. Steknite naviku da svake nedelje pravite jednu večeru bez mesa i fokusirajte se na proteine ​​biljnog porekla.

Studija Univerziteta u Kopenhagenu pokazala je da biljni proteini još više zadovoljavaju glad od obroka na bazi svinjetine i teletine i čine da se ljudi osećaju siti. Štaviše, istraživači su takođe otkrili da su učesnici koji su jeli vegetarijanski obrok sa visokim sadržajem proteina unosili 12 odsto manje kalorija u svom sledećem obroku u poređenju sa onima koji su jeli meso

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: