Jedna vrsta vlakana najbolja za organizam, ali dozvoljeno samo 38 grama dnevno

Vlakana su povezana sa manjim rizikom od brojnih hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, probavna stanja i gojaznost. Ovo se u velikoj meri pripisuje načinu na koji vlakna podržavaju vaše korisne crevne bakterije koje imaju značajan uticaj na vaše opšte zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2022.

08:10

Jedna vrsta vlakana najbolja za organizam, ali dozvoljeno samo 38 grama dnevno
Foto:Shutterstock/Krichevtseva

Istraživanja pokazuju da većina ljudi, posebno u zapadnim zemljama, jede samo oko polovinu svojih minimalnih preporučenih vlakana ili oko 15 grama dnevno.

Vrste vlakana

Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Oba su važna za zdravlje i ponašaju se na različite načine u sistemu za varenje. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju konzistenciju poput gela. Pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i poboljšanju regulacije šećera u krvi. Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi i ostaju uglavnom netaknuta dok putuju kroz vaš probavni sistem. Posebno su dobra za smanjenje zatvora, piše Healthline.

Koje namirnice su bogate vlaknima?

Vlakna se prirodno nalaze u celoj biljnoj hrani, uključujući voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, semenke i mahunarke. Više vlakana ima u hrani od celog zrna, kao što su testenina od celog zrna pšenice i hleb, nego u belim, rafiniranim verzijama ovih proizvoda. Pored toga, dobijate više vlakana jedući celo voće i povrće nego pijući sokove napravljene od njih.

Opšte preporuke za unos vlakana su 25 grama dnevno za odrasle žene i 38 grama dnevno za odrasle muškarce. Kod starijih od 50 godina, ovo se menja na 21 gram za žene i 30 grama za muškarce dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: