Utiče na zdravlje srca i rad mozga, a nalazi se u 11 namirnica

Od 13 esencijalnih vitamina koji su potrebni našem telu, vitamini B čine njih osam.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shutterstock/Boontoom Sae-Kor
Foto: Shutterstock/Boontoom Sae-Kor

Zašto su toliko važni? Vitamini B igraju bitnu ulogu u metabolizmu, kao i u formiranju ćelija i DNK, uključujući formiranje crvenih krvnih zrnaca.

"Vaši nivoi energije, funkcija mozga, imunološka funkcija, vid, varenje, nervna funkcija, proizvodnja hormona, mišićni tonus i kardiovaskularno zdravlje zahtevaju vitamin B", ističe Amandip Kalsi, dijetetičar u Kaliforniji.

Naše telo ne može dugo da skladišti vitamine B, tako da treba redovno da ih dopunjujemo kroz ishranu. Dobro je jer hrana sa vitaminom B često sadrži više od jednog vitamina B. Na primer, nekoliko namirnica sa vitaminom B6, kao što su losos, piletina i smeđi pirinač, takođe su dobri izvori drugih vitamina B. Ako nemate probleme sa varenjem ili restriktivnu ishranu, verovatno ćete moći da dobijete dovoljno vitamina B tako što ćete jesti raznovrsnu hranu svake nedelje.

Jedini slučajevi kada bi dijetetičar ili lekar mogao da bude zabrinut zbog određenih nivoa vitamina B bio bi ako ne jedete životinjske proteine ili ako planirate da zatrudnite. Ljudi koji ne jedu meso obično moraju da traže opcije obogaćene hrane, kao što su žitarice ili tofu, da bi uneli vitamin B12 ili će uzimati suplemente, piše The List.

Vitamina B najviše ima u lososu, grašku, tofuu, govedini, avokadu, spanaću, jajima, smeđem pirinču, piletini, sočivu i pečurkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu