Umerenost je ključ, čak i sa antioksidansima

Sve je zdravo, kada se umereno koristi, stara je narodna mudrost. Ispostavilo se da isto važi i za antioksidanse.

Zdravlje

Izvor: Live Science

Ponedeljak, 26.08.2013.

17:30

Default images

Naime, studija objavljena u Journal of Physiology pokazala je da previše antioksidanasa poput resveratol koji se nalazi u crvenom vinu, blokira pojedine koristi od vežbanja, a naročito smanjenje krvnog pritiska i holesterola.

Ova studija sprovedena je na muškarcima starosti oko 65 godina, pa nije jasno da li bi rezultati važili i za žene ili ljude iz drugih starosnih grupa.

Muškarci nisu pili vino, ali su uzimali suplemente resveratrola – 250 miligrama dnevno.

U jednoj čaši vina se, poređenja radi, nalazi od 0,2 miligrama do 2,0 mg. Iako 250 mg deluje previše u odnosu na količine u prirodnim izvorima tog antioksidansa, nije neobično da pojedini suplementi sadrže oko 900 miligrama resveratrola.

Dakle, ako želite da unosite više antioksidanasa, trudite se da ih unosite hranom. Na taj način dobićete više od samo jednog nutritijenta, a uz to i vlakna koja vas upozoravaju kada treba da prestanete s jelom.

Evo namirnica koje su dobri izvori resveratrola:

Crno grožđe

dannymol / Flickr.com
Grožđe ne mora biti fermentisano da bi sadržalo antioksidanse. Zapravo se nalaze u opni zrna grožđa, kao i drugi nutritijenti – minerali mangan i kalijum i vitamini K, C i B1.

Puter od kikirikija

mrsdkrebs / Flickr.com
Puter od kikirikija je ukusan namaz, a sadrži i resveratrol. Uz to je dobar izvor nijacina i mangana.

Tamna čokolada

thepinkpeppercorn / Flickr.com
Tamna čokolada predstavlja kombinaciju raznih antioksidanasa među kojima je i resveratrol, kao i minerali poput gvožđa, bakra i mangana.

Borovnice

brx0 / Flickr.com
Borovnice nemaju toliko resveratrola kao grožđe, ali su odličan izvor antioksidanasa, vlakana, vitamina C i K, kao i mangana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: