Zdravlje

Utorak, 12.12.2023.

12:26

Zašto nam se spava posle obroka?

Konačno svako od nas ima naučni odgovor na pitanje koje smo bar jednom u životu sebi postavili.

Izvor: B92

Zašto nam se spava posle obroka?
Foto: voronaman/Shutterstock

Da li vam se dešava da nakon jela osećate pospanost i umor? Najradije biste da zaspite, a znate da i nakon ručka ili obilnog doručka treba da nastavite sa drugim dnevnih obavezama.

Za ovakav osećaj postoji i naučno objašnjenje. Osećamo se pospano jer se krv preusmerava iz mozga u creva da bi preradila svu tu dodatnu hranu.

"Što je obrok veći, to više krvi odlazi u creva da bi pomoglo varenju. Manje je krvi u mozgu, pa se osećate pospano", objašnjava dr Rič Džozef za Hafington post (Huff Post).

Ugljeni hidrati su zapravo pravi krivac.

"Hrana sa višim glikemijskim indeksom ima tendenciju da izazove više skokova i naknadnih padova šećera u krvi", rekao je Džozef.

Dodavanje malo vlakana može pomoći u suzbijanju nekih letargičnih efekata ugljenih hidrata. Za neke ljude, osetljivost na hranu može dovesti do pospanosti. Potencijalni alergeni ili osetljivost na hranu mogu uključivati pšenicu i gluten, mlečne proizvode, orašaste plodove ili školjke. Takođe, alkohol može da doprinese tome da se osećate pospano i manje fokusirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: