Otkriven gen koji smanjuje rizik od smrti zbog kovida – ima ga samo 10 odsto Evropljana

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Duizburg-Esen (UDE) u zapadnoj Nemačkoj pokazalo je da određeni gen smanjuje rizik od smrti od kovida za 35 odsto. Studija je pratila 1570 pacijenata kojima je koronavirus dijagnostikovan između 11. marta 2020. i 30. juna 2021, objavili su naučnici nemačkog Univerziteta u ponedeljak.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2022.

18:52

Otkriven gen koji smanjuje rizik od smrti zbog kovida – ima ga samo 10 odsto Evropljana
Foto: Profimedia

Trinaest odsto ili 205 učesnika studije imalo je tek blagi oblik bolesti, 760 ili 48 odsto ih je hospitalizovano, a 292 ili 19 odsto ih je završilo na odeljenju intenzivne nege.

Umrla je petina ili 313 pacijenata čiji je razvoj bolesti pratilo istraživanje.

Gen koji je kod dela pacijenata smanjio verovatnoću od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. To je varijanta za koju se procenjuje da je ima oko 10 odsto stanovništva Evrope.

GNB3 je gen koji dekodira takozvane G-proteine, važne za odvijanje niza procesa u telu. Studija je pokazala i da gen GNB3 "uzrokuje aktivaciju imunih ćelija", rekla je jedna od autorki studije Birte Molendik.

Ova brža imunološka reakcija "može objasniti zašto je rizik od smrti u tolikoj meri manji za grupu ljudi koja nosi ovaj gen", pojasnila je Birte Mohlendik.

Studijom je potvrđena pretpostavka po kojoj mladost i izostanak hroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, znatno povećavaju izglede da pojedinac preživi infekciju kovidom.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Frontiers in Genetics, nije praćeno ponašanje nove omikron varijante koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: