Zdravlje

Četvrtak, 26.10.2023.

12:57

Sveobuhvatan vodič kroz anemiju i njene posledice

Anemija je medicinsko stanje koja u velikoj meri ima uticaj na naš život.

Izvor: B92

Sveobuhvatan vodič kroz anemiju i njene posledice
Shutterstock/polkadot_photo

U narednim redovima, istražićemo ne samo šta je anemija, već i kako utiče na vaše telo i kvalitet života, zajedno sa ključnim informacijama o dijagnozi i tretmanu ovog čestog zdravstvenog stanja.

Šta je anemija?

Anemija je medicinsko stanje koje se karakteriše nedostatkom zdravih crvenih krvnih ćelija ili hemoglobina u krvi.

Hemoglobin je protein u crvenim krvnim ćelijama koji je odgovoran za prenos kiseonika iz pluća do različitih delova tela. Kada nivo hemoglobina ili broj crvenih krvnih ćelija padne ispod normalnih vrednosti, organizam ne može adekvatno snabdeti ćelije kiseonikom, što može uzrokovati različite simptome i probleme sa zdravljem.

Vrste anemija

Postoji nekoliko različitih vrsta anemije, a svaka od njih može biti posledica različitih faktora a u nastavku teksta govorimo o sideropenijska, aplastična, megaloblastna, srpasta, hemolitička, mikrocitna odnosno hipohromna, normocitna i sideroblastna anemiji.

Sideropenijska anemija

Sideropenijska anemija je najčešći oblik anemije i uzrokovana je nedostatkom gvožđa u organizmu. Ovaj nedostatak sprečava telo da proizvodi dovoljno hemoglobina, što rezultira umorom, bledilom kože i krhkim noktima.

Aplastična anemija

Aplastična anemija je retka vrsta anemije koja se javlja kada koštana srž ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih ćelija, belih krvnih ćelija i trombocita. To može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput krvarenja i infekcija.

Megaloblastna anemija

Megaloblastna anemija obično proizlazi iz nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline, što dovodi do nesposobnosti tela da proizvodi zdrave crvene krvne ćelije.

Srpasta anemija

Srpasta anemija je genetski uslovljena bolest koja uzrokuje abnormalno oblikovane crvene krvne ćelije u obliku srpa. Ovo može izazvati bolove i druge zdravstvene probleme.

Hemolitička anemija

Hemolitička anemija se događa kada se crvene krvne ćelije uništavaju brže nego što se proizvode. Može biti uzrokovana genetskim faktorima, autoimunim poremećajima ili izloženošću određenim hemikalijama ili infekcijama.

Mikrocitna ili hipohromna anemija

Mikrocitnu ili hipohromnu anemiju karakteriše se malim crvenim krvnim ćelijama i niskim nivoom hemoglobina. Najčešće je posledica nedostatka gvožđa, koji se vidi na dlanovima ili drugih hranljivih materija u ishrani.

Normocitna anemija

Normocitna anemija znači da su crvene krvne ćelije normalne veličine, ali da je njihov broj smanjen. Ova vrsta anemije može biti uzrokovana hroničnim bolestima ili poremećajima u proizvodnji crvenih krvnih ćelija.

Sideroblastna anemija

Sideroblastna anemija se javlja kada se u crvenim krvnim ćelijama nalazi višak gvožđa u obliku sideroblasta. Ovo može biti povezano sa genetskim faktorima ili drugim bolestima.

Svaka od ovih vrsta anemije ima svoje specifične uzroke, simptome i tretmane, pa je važno da se pravilno dijagnostikuje kako bi se odgovarajuće lečila i očuvalo zdravlje pacijenta.

Perniciozna anemija

Perniciozna anemija je posebna vrsta megaloblastne anemije koja nastaje kao posledica nedostatka vitamina B12 u organizmu. Ova anemija je obično uzrokovana nedostatkom proteina koji se proizvodi u želucu, a koji je neophodan za apsorpciju vitamina B12 iz hrane.

Vitamin B12 je neophodan za normalno formiranje crvenih krvnih ćelija i održavanje zdravog nervnog sistema. Kada nedostaje, telo ne može proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija, što dovodi do anemije.

Simptomi perniciozne anemije mogu uključivati umor, bledilo kože, vrtoglavicu, promene u raspoloženju, nesvesticu i gubitak apetita. Takođe, nedostatak vitamina B12 može uzrokovati oštećenje nervnog sistema, što može rezultirati neurološkim simptomima kao što je utrnulost u rukama i nogama, kao i problemima sa ravnotežom i koordinacijom.

Lečenje perniciozne anemije obično uključuje suplementaciju vitamina B12 putem injekcija ili oralnih suplemenata, kako bi se nadomestio nedostatak ovog vitamina. Dijagnoza i lečenje perniciozne anemije obavezno zahtevaju medicinski nadzor i terapiju kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije povezane sa nedostatkom vitamina B12.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: