Litvanija: Zbog cenzure ne bi trebalo koristiti kineske telefone - Xiaomi ističe da to nije istina

Litvansko ministarstvo odbrane preporučilo je potrošačima da izbegavaju kupovinu kineskih mobilnih telefona i savetovalo da bace one koje sada imaju pošto je vladin izveštaj utvrdio da ti uređaji imaju ugrađene mogućnosti cenzure. S druge strane kineski gigant Xiaomi takve optužbe odbacuje, navodeći da štiti prava korisnika i poštuje zakone država u kojima posluje.

Izvor: B92, SCMP
Podeli
Foto: N.Z.Photography / Shutterstock.com
Foto: N.Z.Photography / Shutterstock.com

Telefoni koje u Evropi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzurisanja pojmova poput "Oslobodite Tibet", "Živela nezavisnost Tajvana" ili "Pokret za demokratiju", saopštilo je u utorak državno državno telo za sajber bezbednost.

Ta opcija Xiaomi-jevog softvera za telefon Mi 10T 5G bila je isključena za "region Evropske unije", ali se može uključiti daljinski u bilo kom trenutku, navodi se u izveštaju Nacionalnog centra za sajber bezbednost Ministarstva odbrane. "Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što pre rešite onih koji su već kupljeni", rekao je prilikom predstavljanja izveštaja zamenik ministra odbrane Margiris Abukevicius.

U izveštaju se navodi da lista termina koje bi sistemske aplikacije Xiaomi telefona mogle da cenzurišu, uključujući podrazumevani internet pregledač, trenutno uključuje 449 termina na kineskom i stalno se ažurira. "Ovo nije važno samo za Litvaniju, već i za sve zemlje koje koriste Xiaomi opremu", navodi se u izveštaju centra.

Kineski Xiaomi kategorički odbacuje takve optužbe navodeći da ne cenzurišu komunikaciju ka korisnicima ili od njih. U izjavi dostavljenoj Tehnopolisu Ninko Đurić, Country Manager, kompanije Xiaomi za regiju Balkana navodi da "Xiaomi nikada nije i nikada neće ograničiti ili blokirati bilo kakvo lično ponašanje korisnika naših pametnih telefona, poput pretraživanja, pozivanja, surfovanja ili upotrebe komunikacionog softvera trećih strana. Xiaomi u potpunosti poštuje i štiti zakonska prava svih korisnika. Xiaomi je usklađen sa Opštom uredbom Evropske unije o zaštiti podataka (GDPR)."

Foto: humphery / Shutterstock.com
Foto: humphery / Shutterstock.com

U izveštaju Nacionalnog sajber centra takođe se navodi da Xiaomi telefon šalje šifrovane podatke o upotrebi telefona na server u Singapuru. Kineska kompanija Huawei Technologies Co. je takođe otkrila sigurnosnu grešku u telefonu P40 5G, dok nijedna nije pronađena u telefonu drugog kineskog proizvođača, OnePlus-a. Predstavnik Huaweija na Baltiku rekao je da njihovi telefoni ne šalju podatke korisnika van kompanije.

Odnosi između Litvanije i Kine su se nedavno pogoršali. Kina je prošlog meseca zatražila da Litvanija povuče svog ambasadora u Pekingu i rekla da će opozvati svog izaslanika u Viljnusu pošto je Tajvan objavio da će se njena misija u Litvaniji zvati Tajvansko Predstavništvo.

Tajvanske misije u Evropi i Sjedinjenim Državama koriste naziv grada Taipei, izbegavajući pozivanje na samo ostrvo, za koje Kina tvrdi da je njena teritorija.

Savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao je prošle nedelje sa premijerkom Litvanije Ingridom Simonite i naglasio podršku njenoj zemlji pred pritiskom Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.