Da li je "ubica flegšipa" zaista ubio flegšip? VIDEO

Poznati YouTube prezenter Linus Sebastijan, autor jednog najposećenih YouTube kanala posvećenih savremenim tehnologijama - Linus Tech Tips, sproveo veoma zanimljiv "eksperiment".

M. JovanovićIzvor: B92
Podeli
Printscreen YouTube/Linus Tech Tips
Printscreen YouTube/Linus Tech Tips

Polazeći od impresivnih performansi koje Xiaomijev model Pocophone F1 na severnoameričkom tržištu nudi za oko 300 dolara, Linus je uspeo da, bez dodatnih ulaganja, od "ubice flegšipa" napravi skoro pa flegšip uređaj.

I pored reči hvale za hardverske komponente Pocophonea F1, Linus je našao zamerke Xiaomijevom MIUI interfejsu za Andronid, navodeći kao jedan od njegovih nedostataka namerno softversko snižavanje performansi kamere kako ovaj uređaj ne bi mogao da konkuriše uređajima više klase istog proizvođača.

Zato je odlučio da "flešuje" fabrički Android na Pocophoneu i da potom na njega instalira operativni sistem otvorenog koda LineageOS, zasnovan na Androidu. Ovaj softver je, inače, podržan od strane brojnih svetskih proizvođača mobilinih uređaja pa se može naći na oko 185 različitih modela, među kojima su i OnePlus, Nexus i Google Pixel.

Upravo zbog toga Linus je rešio da pokaže kako se ovakvim postupkom jedan odličan i pristupačan pametni telefon može, uz malo softverskog "majstorisanja" pretvoriti u nešto što je ekvivalent mnogo jačem i tri puta skupljem flegšip telefonu kakav je Googleov Pixel 3XL.

Printscreen YouTube/Linus Tech Tips
Printscreen YouTube/Linus Tech Tips

Po obavljenoj instalaciji novog operativnog sistema, dodatnog softvera i aplikacija "ubica flegšipa" je izgledao identično flegšipu koga je "ubio".

Linus kaže da je kamera Pocophonea poboljšala svoje performanse i da sada ima bolju i izraženiju detekciju ivica prilikom fotografisanja portreta.

Kao negativne strane ove "intervencije" Linus navodi da, osim što je potrebno određeno vreme da se ceo postupak obavi, po instalaciji LineageOS-a otključavanje uređaja detekcijom lica prednjom kamerom je prestalo da radi, a postoji i mogućnost da vlasnik Xiaomijeve "zverke" posle ovoga izgubi garanciju na svoj uređaj.

Kako je izgledao ceo postupak "pretvaranja" Xiaomi Pocophonea F1 u Google Pixel 3 XL pogledajte u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.